Stichting Arbeidsongevallen: Actieplan nodig tegen ongevallen op het werk

 

De Stichting Arbeidsongevallen wil een actieplan tegen arbeidsongevallen. “Er moeten snel minder arbeidsongevallen gebeuren en slachtoffers en nabestaanden moeten fatsoenlijk worden behandeld”, aldus de Stichting Arbeidsongevallen in een persbericht ter gelegenheid van Workers’ memorial day, de dag waarop wereldwijd werkslachtoffers worden herdacht. Gemiddeld komen in ons land jaarlijks 60 tot 80 mensen jaarlijks om op hun werk. Dagelijks lopen werknemers blijvend of tijdelijk letsel op. Volgens de meest recente cijfers (2015) liepen 211.000 werknemers lichamelijk of geestelijk letsel op door een ongeval tijdens het werk.

Het aantal arbeidsongevallen neemt al jaren niet af. De aantrekkende economie zal naar verwachting eerder een toename dan een afname van arbeidsongevallen laten zien”, aldus de Stichting Arbeidsongevallen, die is opgericht door slachtoffers, nabestaanden en sympathisanten en mensen helpt die slachtoffer zijn van een arbeidsongeval op weg naar de juiste instanties. Ook zet de Stichting zich in voor meer maatschappelijk en politiek begrip voor de situatie van slachtoffers en nabestaanden.

De Stichting Arbeidsongevallen zegt regelmatig schrijnende verhalen te horen van slachtoffers en nabestaanden van arbeidsongevallen. “Heel vaak gaat het om situaties waarin de werkgever ontkent dat het ongeval heeft plaatsgevonden of betwist dat het letsel is ontstaan door het ongeval. Ook zijn er veel schrijnende verhalen van werkenden die onfatsoenlijk behandeld worden door werkgevers en verzekeraars. En vaak worden slachtoffers en nabestaanden in het ongewisse gelaten over de toedracht van een arbeidsongeval.” De Stichting vindt dat werkgevers, overheid, vakbonden en verzekeraars een actieplan moeten maken dat ervoor zorgt dat het aantal arbeidsongevallen niet gaat stijgen maar gaat dalen en dat slachtoffers en nabestaanden beter worden bejegend.