Stephan Wevers, Brandweer Nederland: “Excessen tijdens jaarwisseling uitbannen”

Voorzitter Stephan Wevers van Brandweer Nederland  is van mening dat er meer moet worden gedaan om excessen tijdens de jaarwisseling uit te bannen. “Naast vuurwerkslachtoffers zijn dit jaar opnieuw brandweercollegae geconfronteerd met geweld of moesten zij in een grimmige sfeer en soms zelfs met ondersteuning van politie hun werk doen. Wij hebben 15.000 mensen paraat staan en die moeten veilig kunnen werken.”

Premier Rutte zei dat hij deze raddraaiers ‘het liefst allemaal persoonlijk in elkaar zou willen slaan’. Net als Wevers vindt Gerrit van de van politievakbond ACP dat dit soort bijzondere krachtige uitspraken niet helpen. “Het probleem wordt er namelijk niet kleiner van. Wat wel zou helpen, is als hij besluit tot een landelijk verbod van vuurwerk. Dat is een wens van de politie en ook van ons als bond. Maar dat doet Rutte niet. Dus het zijn slechts woorden, die bovendien over twee dagen alweer vergeten zijn. Geen daden”, aldus Van de Kamp.

Wevers meldt verder dat de brandweer graag ingaat op de uitnodiging van Rutte en minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) om met alle betrokkenen te kijken wat ze kunnen doen om het toenemende wangedrag met oud en nieuw te stoppen.

Bron: Brandveilig.com