Startsein gegeven voor ontwikkeling gedragscode voor afhandeling beroepsziekteclaims

 

Gistermiddag (25 april jl.) werd bij De Letselschade Raad het startsein gegeven voor de ontwikkeling van een gedragscode voor de afhandeling van beroepsziekteclaims. Plaatsvervangend directeur Werk bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Martin Flier gaf interim-directeur van De Letselschade Raad Theo Kremer opdracht de ontwikkeling in gang te zetten. Het ministerie van SZW subsidieert de totstandkoming van de gedragscode. Siewert Lindenbergh, hoogleraar Privaatrecht aan de Erasmus School of Law, zal het project voor de ontwikkeling van de gedragscode gaan leiden

De genodigden voor de startbijeenkomst werden welkom geheten door mr. Tjibbe Joustra, bestuursvoorzitter van De Letselschade Raad. Hij zei het heel plezierig te vinden dat het ministerie van SZW het initiatief heeft genomen dit project bij De Letselschade Raad neer te leggen. Hij gaf aan dat dit goed past, omdat de raad zich in het algemeen inzet voor de versoepeling en versnelling van procedures.

Beroepsziekteregistratie

Peter van den Bedem sprak namens het Kennisplatform Beroepsziekten bij Van Ameyde. Hij schetste een beeld van de problematiek door naar de cijfers van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten te verwijzen. Die laten zien dat in 2016 in totaal 6.270 meldingen van beroepsziekten werden geregistreerd. Hij besprak ook een aantal voorbeelden van risico’s op dit gebied, zoals het gebruik van de stof C8 door DuPont. Hoogleraar Siewert Lindenbergh gaf een historisch overzicht van de werkgeversaansprakelijkheid in het aansprakelijkheidsrecht. “Er mocht wellicht van een successtory op dat gebied worden gesproken, maar zeker niet voor werknemers met beroepsziekten. Het bewijs van beroepsziekten blijft een lijdensweg”, aldus Lindenbergh.

Jan Warning, directeur van het Instituut Asbestslachtoffers en lid van de stuurgroep voor de ontwikkeling van de gedragscode, pleitte voor de aanwijzing van één gezamenlijke deskundige, namens de werkgever én  namens de werknemer, op het gebied van diagnose en blootstelling. Daarnaast zou in alle gevallen zo veel mogelijk een uniforme werkwijze moeten worden gevolgd, met daarbij expliciete normen voor de behandeltijd.

Martin Flier, plaatsvervangend directeur Werk bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, was de laatste spreker. Ook hij benadrukte dat elk jaar duizenden mensen in Nederland ziek worden door hun werk. “Een gedragscode moet niet alleen voor een efficiënte behandeling van schadeclaims zorgen, maar moet ook helpen om de procedure voor de slachtoffers minder zwaar te maken. En dat is niet alleen een financiële zaak!”, aldus Flier.