Staatssecretaris Van Dam (EZ) wil aanvullende eisen voor brandveiligheid veestallen

 

Hoewel er volgens hem de afgelopen jaren reeds belangrijke structurele stappen zijn gezet om de kans op stalbranden te voorkomen  vindt staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) dat dat de brandveiligheidseisen voor veestallen verder moet worden aangescherpt. In een brief aan de Tweede Kamer, waarin hij de beelden van de stalbranden als ‘hartverscheurend’ bestempelt, geeft hij aan twee extra maatregelen in gang te willen zetten: het laten opnemen van aanvullende brandveiligheidsmaatregelen voor bestaande stallen in private kwaliteitssystemen en een verkenning naar de aanpassing van het Bouwbesluit voor bestaande stallen. “Als gevolg van de recente stalbranden onderschrijf ik het gevoel van urgentie. Met genoemde extra maatregelen ben ik ervan overtuigd de kans op en gevolgen van een stalbrand nog kleiner te maken.”

In genoemde brief aan de Tweede Kamer stelt de staatssecretaris  nadrukkelijk  dat de door hem noodzakelijk geachte aanscherping van de brandveiligheidseisen voor bestaande stallen een aantal vragen met zich meebrengt over de juridische haalbaarheid, handhaafbaarheid en kosten voor veehouders. “Daarom wordt gestart met het verkennen van de mogelijkheid om voor bestaande stallen in het Bouwbesluit aanvullende eisen op te nemen op het gebeid van brandpreventie. Daarvan zullen de juridische, financiële en praktische gevolgen worden onderzocht en eventuele mogelijkheden tot fasering, bijvoorbeeld naar brandveiligheidseisen en naar grootte van de stal. Indien deze verkenning tot uitvoering leidt, zullen deze aanvullende eisen ertoe leiden dat veel bestaande stallen moeten worden aangepast, wat extra kosten met zich zal meebrengen voor de stalhouder. Ook zal bevoegd  gezag moeten toezien dat deze eisen worden nageleefd.”

De bewindsman  verwijst in de brief naar de in juli van dit jaar afgeronde evaluatie van het ‘Actieplan Stalbranden 2012-2016’,  dat in opdracht van EZ is uitgevoerd door de Wageningen UR (Wageningen Livestock Research) en het IFV (Instituut Fysieke Veiligheid).  De belangrijkste conclusies van de onderzoekers over hetgeen is bereikt met het Actieplan zijn volgens hem:

  • Het brandveiligheidsbewustzijn van veehouders en erfbetreders lijkt te zijn toegenomen;
  • De kans op brand met dierlijke slachtoffers is in nieuwbouwstallen (en in stallen die  een grote verbouwing hebben ondergaan) afgenomen door o.a. nieuwe bouwvoorschriften in het Bouwbesluit (sinds 2014. Bij bestaande bouw is een verbetering van de brandveiligheid in stallen te zien, zij het in geringe mate. Dat komt onder meer door een toename van de keuringen van technische installaties, het ontwikkelen van NEN-normen voor veestallen en het opnemen van brandpreventie in keurmerken;
  • Sinds 2014 wordt systematisch data bijgehouden over de oorzaken van stalbranden door de Nederlandse Brandweer in samenwerking met het Verbond van Verzekeraars. Daarmee is het inzicht in de verschillende oorzaken van stalbranden toegenomen;

Verder wijst staatssecretaris Van Dam in de brief op enkele andere marktinitiatieven, die hij nadrukkelijk zegt te onderschrijven en ondersteunen. “Van de initiateven om brandveiligheidsvereisten in onder meer keurmerken op te namen zijn er inmiddels de eerste voorbeelden. Ook heeft een aantal verzekeraars periodieke keuringen in hun  voorwaarden opgenomen. Ik ondersteun die aanpak en zal de sector blijven wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid die zij hebben ten aanzien van de veiligheid van dieren.”

Aantal stalbranden en omgekomen dieren

 2017 (tot half aug):  30 (230.000 dieren)

2016:                              47 (202.074)

2015:                              31 (133.100)

2014:                              29 ( 38.333)

2013:                              26 (  25.302)

2012:                              21 (  90.634)