SOS International: Einde nabij voor gipsvluchten na stoppen Tyrol Air Ambulance

 

Er komt waarschijnlijk een einde aan de welbekende ‘gipsvluchten’. Dat is het gevolg van het feit dat Tyrol Air Ambulance, de enige aanbieder van deze vluchten, hiermee stopt ledt SOS International, onderdeel van de CED Group. Volgens alarmcentrale SOS International hoeven wintersporters zich geen zorgen te maken, omdat de organisatie hiervoor al de nodige alternatieve maatregelen heeft getroffen.

Het aantal patiënten dat per gipsvlucht wordt vervoerd, daalt volgens SOS International al jaren. “In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is een gipsvlucht niet dé standaard manier om gewonde wintersporters terug naar Nederland te brengen”, zegt  Marcel van der Meulen, directeur van SOS International: “Circa 80% van de gewonde wintersporters gaan al met een lijnvlucht, via regulier ambulancevervoer of met taxi’s naar huis. Nu Tyrol Air Ambulance stopt met haar diensten, bereiden we ons met onze vervoerspartners voor op het extra aanbod van patiënten die anders met de gipsvlucht waren gegaan.”

Ook de ‘parasol’ gaat dicht
SOS International werkte al sinds de jaren tachtig succesvol samen met Tyrol Air Ambulance. Nu dit bedrijf stopt met haar gipsvluchten, heeft SOS International, de grootste onafhankelijke alarmcentrale van Nederland, extra vervoerscapaciteit georganiseerd. Zo zorgt SOS International ervoor dat iedere gewonde wintersporter ook komend seizoen de hulp krijgt die nodig is. “Dat geldt voor de gipsvluchten, maar ook voor de zogeheten ‘parasolvluchten’: het naar huis vliegen van gewonde reizigers tijdens de zomervakantie.  Ook deze vluchten komen te vervallen en worden opgevangen met reguliere lijndiensten en gespecialiseerde ambulancevluchten.”