Solera meldt 25% minder schadecalculaties

Het is inmiddels duidelijk dat de schadeherstelmarkt behoorlijk geraakt wordt door de coronacrisis, meldt Solera, facilitator van processen in de autoschadeherstelmarkt. Het aantal Audatex schadecalculaties is in de laatste week van maart met 25% gedaald in vergelijking met de eerste week van deze maand, zo meldt Solera op basis van data over week 10 tot en met week 13.

Het calculatievolume was in maart 2020 nog redelijk hoog in vergelijking met 2019 omdat er begin deze maand nog veel schades gerepareerd werden die tijdens de stormen in februari zijn ontstaan.  Zowel in week 10 als in week 11 lagen de volumes aanzienlijk hoger dan in 2019. Vanaf16 maart (week 12) constateert Solera de eerste gevolgen van de crisismaatregelen in de schadevolumes. Ten opzichte van de eerste week van maart ziet Solera de calculatievolumes met 14% dalen. Die daling wordt elke week groter; het volume aan het eind van de maand ligt 25% lager,dan in de eerste week van maart.

Ontwikkeling van het gemiddeld schadebedrag

Kijkend naar het gemiddeld schadebedrag (GSB) is ook een daling waarneembaar. In het begin van de maand is het GSB nog € 1.640. In de loop van de maand zak het met 9%  naar € 1.493.” Het beeld dat we krijgen vanuit de markt is dat er weliswaar veel minder zware ongelukken plaats vinden maar dat kleinere, rijdbare schades, die al enige tijd geleden kunnen zijn ontstaan, op dit moment alsnog voor herstel aangeboden worden. De periode waar we op inzoomen is nog kort, maar de daling van het percentage onderdelen en de stijging van het percentage spuitwerk als onderdeel van het GSB lijken deze trend vooralsnog te bevestigen”, aldus Solera