Siewert Lindenbergh: Het bewijs van beroepsziekten blijft een lijdensweg

 

“Het bewijs van beroepsziekten blijft een lijdensweg en sinds de afbouw van de WAO en de opbouw van de civiele aansprakelijkheid bungelt Nederland internationaal gezien onderaan voor wat betreft de afhandeling van beroepsziekteclaims. Dat zei Siewert Lindenbergh, hoogleraar Privaatrecht aan de Erasmus School of Law tijdens de kick off bijeenkomst van de gedragscode voor de afhandeling van beroepsziekteclaims .“Er liggen grote problemen en er zijn veel oplossingsrichtingen, die we allemaal gaan verkennen en die voor een deel ook al zijn verkend. Er liggen denk ik kansen als het gaat om het verkorten van procedures en we zullen breed gaan inventariseren waar er nog meer kansen liggen. Ik ga daar met heel veel plezier en enthousiasme aan werken!”

Tijdens  de bijeenkomst, waarvan een verslag is opgenomen in het recente digitale magazine van Risk & Business, zei plaatsvervangend directeur-generaal Werk Martin dat een gedragscode niet alleen voor een efficiënte behandeling van schadeclaims moet  zorgen, maar moet ook helpen om de procedure voor de slachtoffers minder zwaar te maken. En dat is niet alleen een financiële zaak!. Achter een financiële claim zit een persoon die met respect wil worden behandeld. Toepassing van een gedragscode draagt daar in elk geval aan bij.”

Volgens mr. Tjibbe Joustra, bestuursvoorzitter van De Letselschade Raad, wordt het thema beroepsziekten qua omvang nogal eens onderschat. “Als ik de cijfers zo zie, is er in ieder geval één element wat door de nieuwe gedragscode moet kunnen worden verbeterd en dat is de snelheid van de afhandeling van de beroepsziekteclaims.”Peter van den Bedem, directeur Letsel bij het expertise‑ en claimsmanagementbureau Van Ameyde, sprak de aanwezigen toe namens het Kennisplatform Beroepsziekten. Volgens hem zullen diverse ontwikkelingen in de komende jaren de omvang van het beroepsziekteprobleem beïnvloeden. Hij noemde onder meer de toename van nieuwe beroepsziekten, een verhoogd claimbewustzijn, de verhoging van de pensioenleeftijd, een hogere werkgevers‑ en producentenverantwoordelijkheid, maatschappelijke ontwikkelingen en ontwikkelingen in de rechtspraak.

Jan Warning, directeur van het Instituut Asbestslachtoffers en lid van de stuurgroep voor de ontwikkeling van de gedragscode, presenteerde een aantal bouwstenen voor de code. “De afhandeling van beroepsziekteclaims is nu nog vaak een ‘stellingenoorlog’ van deskundigen namens het slachtoffer tegenover deskundigen namens de verzekeraar c.q. de werkgever. Die deskundigen worden eigenlijk betaald om het met elkaar oneens te zijn.” Hij pleitte voor de aanwijzing van één gezamenlijke deskundige, namens de werkgever en namens de werknemer, op het gebied van diagnose en blootstelling. Daarnaast zou in alle gevallen zo veel mogelijk een uniforme werkwijze moeten worden gevolgd voor het verzamelen van gegevens, het aantonen van een causaal verband en de vaststelling van het schadebedrag, met daarbij expliciete normen voor de behandeltijd.

Het volledige artikel in het Risk & Business Magazine vindt u hier: http://riskbusiness.kinsta.cloud/wp-content/uploads/2018/06/RB-4-2018.pdf.