Sedgwick’s wereldwijde fraudeaanpak bespaart klanten bijna 1,5 miljoen euro in 2022; het aantal valse en verdachte claims zal blijven toenemen


Sedgwick meldt  dat inspanningen in verband met haar internationale fraudestrategie voor claims in 2022 £ 1,23 miljoen (omgerekend 1,43 miljoen euro) voor klanten hebben bespaard. Op basis van de gegevens van 2022 verwachten de fraudespecialisten van Sedgwick dat tegen een achtergrond van onzekerheid, het aantal valse en verdachte claims zal blijven toenemen.

Het bedrijf heeft een programma opgezet in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten voor het omgaan met de uitdagingen die kunnen ontstaan door fraude. In de afgelopen drie jaar heeft Sedgwick ook in andere regio’s zoals Frankrijk, Ierland en Nederland een groeiende bereidheid waargenomen om de dreiging van fraude te verminderen, met de nadruk op het versterken van capaciteiten met grensoverschrijdende activiteiten in alle productlijnen.

“Landen bevinden zich in verschillende stadia van hun traject voor claimfraude; sommige staan nog in de kinderschoenen, terwijl andere al verder gevorderd zijn,” zegt Steve Crystal, international head of claims fraud bij Sedgwick.”Ondanks de uitdagingen van verschillende wet- en regelgeving, compliance, cultuur en marktbenadering, is er één gemene deler: ongeacht de locatie of taal, claimfraude is onwelkom nieuws.”

Sedgwick gaat door met het ondersteunen en verbeteren van de fraudestrategie in andere markten en noemt als voorbeelden:

  • De Aziatische markt boekt goede vooruitgang. Sedgwick werkt samen met verzekeraars in Hong Kong en elders om hen te helpen hun aanpak te versterken;
  • In Zuid-Afrika is men zich al lange tijd bewust van de problematiek en dit heeft geresulteerd in een geavanceerde aanpak van fraudedetectie en -beheersing. Het Insurance Crime Bureau schat dat tot 30% van de claims een element van zorg bevat;

Het onderzoeksteam van Sedgwick heeft gevallen ontdekt van georganiseerde fraude met producten die niet gebruikelijk zijn in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, zoals credit card-beschermingsprogramma’s die door verzekeringen worden ondersteund en producten die wereldwijd worden verkocht met schades op afgelegen locaties. Ze hebben ook vastgesteld dat er internationaal steeds meer aandacht is voor data-= en privacyregelgeving. Omdat fraude zich niet netjes binnen grenzen afspeelt, worden markten aangemoedigd om samenwerkingsmogelijkheden te verkennen voor het delen van hun gegevens en bevindingen met behoud van de juiste niveaus van lokale bescherming en naleving.

“De meeste claims zijn volledig terecht, maar we mogen de vastberadenheid  van fraudeurs die het systeem willen omzeilen niet onderschatten,” aldus Crystal. “Onze experts zijn zeer goed getraind in het snel herkennen en afhandelen van verdachte claims. Om hun inspanningen te ondersteunen, blijft Sedgwick investeren in technologie en geavanceerde programma’s om hen bij te staan. Onze aanpak is erop gericht om diegenen aan te pakken die manieren zoeken om detectiemaatregelen te omzeilen, waarbij onze experts interpreteren wat de analyses ons vertellen.”