‘Schadesturing en ‘merkerkend herstel’ top of mind tijdens FOCWA-bijeenkomst voor individueel opererende schadeherstelbedrijven

Op dinsdag 26 maart organiseerde FOCWA een klankbordbijenkomst voor individueel opererende schadeherstelbedrijven. Meer dan 30 bedrijven zakten af naar Woerden om met hun brancheorganisatie in gesprek te gaan over de uitdagingen in de sector. Naast voorzitter Peter Brussel en directeur Femke Teeling namen ook Gerda Lauwers en Pieter van Rijnsoever (beiden lid van het Algemeen Bestuur) deel aan de bijeenkomst.

Individueel opererende schadeherstelbedrijven (ios) kiezen er bewust voor om onafhankelijk te zijn. Deze bedrijven maken een belangrijk deel uit van de FOCWA-achterban. Op dinsdag 26 maart organiseerde de brancheorganisatie een klankbordbijeenkomst waar de verschillende geluiden van de individueel opererende schadeherstelbedrijven naar boven kwamen en werd stilgestaan bij de grootste uitdagingen voor deze groep van leden.

De schadeherstelsector is onderhevig aan grote veranderingen. Die ontwikkelingen hebben ook erg veel impact op de bedrijfsvoering en toekomstplannen van de ios-bedrijven. Tijdens de bijeenkomst kwamen een aantal zorgpunten bovendrijven waar deze groep van bedrijven specifiek tegenaan lopen. Zo blijft de zoektocht naar kwalitatief technisch geschoold personeel een enorme uitdaging en maken bedrijven zich zorgen over het aanbod en kwaliteit van de bestaande opleidingen om jongeren klaar te stomen voor het schadeherstelvak. Maar er werd ook gesproken over de positie van het individueel opererende schadeherstelbedrijf. Zo vinden de FOCWA-bedrijven dat onder andere de afhankelijkheid van dealers bij merkerkend herstel voor veel onzekerheid zorgt. 

Femke Teeling, directeur FOCWA: “Onze ios-bedrijven voldoen net als andere FOCWA-leden aan strenge kwaliteitseisen en leveren echte toegevoegde waarde aan de schadeherstelsector. Het is dan ook pijnlijk om te zien hoe deze bedrijven wel investeren in hun bedrijf en personeel maar bijvoorbeeld een veel te lage vergoeding krijgen bij de afhandeling van total loss of op zijn zachtst gezegd moeilijkheden ondervinden bij de toegang tot data die vrij zou moeten zijn.”

Peter Brussel, voorzitter FOCWA: “FOCWA komt op voor de belangen van al haar leden die hun vakmanschap met hart en ziel uitoefenen. Wij gaan hierbij niet mee in de populistische praatjes die alleen maar zorgen voor onrust. Wel zijn we permanent in gesprek met onze stakeholders om de belangen van onze leden te behartigen en echt een verschil voor hen te maken.”

Naast het gesprek over de uitdagingen in de sector, stond FOCWA stil bij de uitgebreide dienstverlening en toegevoegde waarde die leden bij de vereniging kunnen vinden. FOCWA-leden die hierover meer informatie wensen of in gesprek willen gaan met hun vereniging, kunnen dit steeds melden via contact@focwa.nl

Bron Focwa