Schadelast door natuurrampen en andere calamiteiten fors lager in eerste helft 2019

In de eerste helft van dit jaar is wereldwijd zowel de economische als verzekerde schadelast als gevolg van natuurrampen en andere man-made calamiteiten fors lager dan vorig jaar en het gemiddelde in de afgelopen tien jaar, zo blijkt uit recente cijfers van het Swiss Re Institute.

De economische schade beliep $ 44 miljard, hetgeen 13% minder is de $ 51 miljard in de eerste elft van 2018 en zelfs 60% lager dan de gemiddelde schadelast in de afgelopen tien jaar. Het overgrote deel van de schadelast is het gevolg van natuurrampen ($ 40 miljard), 12% minder dan de $ 45 miljard in Q1 2018 en eveneens 60% dan het 10 jaar-gemiddede van $ 101 miljard.  De grootste schade werd dit jaar veroorzaakt door de cyclonen Idai in Afrika ($ 2 miljard schade) en Fani in India, die beide gepaard gingen met zware storm en overstromingen. Door menselijk falen  veroorzaakte calamiteiten leverden in de eerste zes maanden van dit jaar een economische schade op van $ 6 miljard, 22% minder dan de ruim $ 6 mijard vorig jaar en zelfs de helft lager dan de gemiddelde schadelast van $  8 miljard in de afgelopen tien jaar.

Verzekerde schade

Van de totale schade door natuurrampen en andere calamiteiten kwam 43% – $ 19 miljard – voor rekening van verzekeraars. Dat is 30% lager dan de $ 26 milard en ruim de helft (52,8%) lager dan de gemiddelde schadelast in de afgelopen tien jaar van $ 36 miljard.

Ook hierbij werd het overgrote deel veroorzaakt door natuurrampen: $ 15 miljard, eveneens 30% lager de $ 21 miljard in Q1 2018 en zelfs 51,6% lager dan het gemiddelde in de afgelopen tien jaar van $ 31 miljard.  Man-made calamiteiten kostten de verzekeraars daarnaast $ 4 miljard, 31% lager dan de ruim $ 5 miljard in de eerste helft van 2018. Ook het 10 jaar-gemiddelde beloopt ruim $ 5 miljard. De grootste verzekerde schades zijn vooral het geweer van zware stormen en wateroverlast in de VS, Canada, Europa en Australië.