Schadebedrag door CEO-fraude stijgt explosief; bijna verviervoudiging in nog geen twee jaar tijd

Uit onderzoek van de NOS blijkt dat deze zogenoemde CEO-fraude steeds vaker voorkomt. Een fraudeur doet zich voor als een hooggeplaatst persoon binnen een bedrijf, richt zich tot de medewerker die verantwoordelijk is voor betalingen en probeert zo grote bedragen binnen te halen. De fraudeurs weten binnen te komen in de mailbox van het slachtoffer en kunnen zo precies het taalgebruik afstemmen op wat gangbaar is binnen het bedrijf.

Hoewel veel van dit soort mails direct in de prullenbak belanden, heeft deze vorm van fraude wel degelijk effect. Waar de fraudeurs in heel 2016 zo’n 650.000 euro buitmaakten bij Nederlandse bedrijven, is dat in de eerste acht maanden van dit jaar al ruim 2,5 miljoen euro. Dat is bijna een verviervoudiging in nog geen twee jaar tijd. Dit blijkt uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd bij de Fraudehelpdesk. Verder blijkt dat er dit jaar tot dusver 28 slachtoffers bekend zijn met in totaal 164 meldingen tegen 34 resp. 222 vorig jaar en 11 resp. 135 in 2016

En dit zijn slechts de zaken die bij de Fraudehelpdesk bekend zijn. Woordvoerder André Vermeulen vermoedt dat het slechts het topje van de ijsberg is. “Wij krijgen maar ongeveer 10 procent van alle online fraude in Nederland als melding binnen. Er is bij bedrijven toch angst voor reputatieschade. Het zou mij niks verbazen als die 2,5 miljoen euro aan schade in werkelijkheid 25 miljoen euro is.” In het buitenland worden voornamelijk advocatenfirma’s en vastgoedbedrijven getroffen. In Nederland ziet de Fraudehelpdesk een verschuiving van Nederlandse vestigingen van internationale bedrijven naar het mkb en de non-profitsector.

Richard Mulder van Hoffmann Bedrijfsrecherche doet onderzoek voor getroffen bedrijven. “Wat opvalt, is dat de schadebedragen flink stijgen. Op dit moment zien we bijna altijd bedragen van minimaal 100.000 euro, maar we hebben ook al enkele casussen onderzocht waarbij bedragen variërend tussen 1 en 20 miljoen euro door fraudeurs werden afgetroggeld.”

De schade in Nederland is klein vergeleken met de bedragen waarvoor bedrijven in andere landen het schip in gaan. Uit recente documenten van de FBI blijkt dat er tussen oktober 2013 en mei 2018 wereldwijd zo’n 12 miljard dollar is buitgemaakt door criminelen met deze fraude. Sinds 2016 is de schade met ruim 136 procent gestegen en zijn er fraudemeldingen uit 150 landen.

Bron NOS