Schade ‘Harvey’ gaat richting ‘Sandy’ en zelfs ‘Katrina’

 

Hoewel aanvankelijk de schadeverwachtingen van deskundigen van de orkaan ‘Harvey’, die in de laatste week van augustus huis hield in de Amerikaanse staat Texas, beperkt bleven tot $ 20 à 40 miljard dollar (16,8 à 33,5 miljard euro), zijn de schadeprognoses in de loop van de week flink opgelopen. Verschillende riskmodelleringsbureaus spreken nu al over een verwachte schadelast van $ 60 à 90 miljard en een enkeling denkt zelfs dat de $ 100 miljard-grens wordt overschreden. Daarmee gaat de impact van ‘Harvey’ sterk richting de orkaan ‘Sandy’, die in 2012 voor $ 75 miljard aan schade veroorzaakte, waarvan $ 31 miljard voor rekening kwam van verzekeraars.

Deskundigen zijn het erover eens dat  ‘Harvey’ tot de drie grootste weergerelateerde calamiteiten in de VS zal uitgroeien; een enkeling denkt zelfs tot de allergrootste in de historie. De orkaan ‘Katrina’ veroorzaakte in 2005 voor $ 176 miljard aan schade, waarvan $ 82 miljard verzekerde schade betrof. De gouverneur van Texas Greg Abbott heeft verklaard dat er meer dan $ 125 miljard nodig is om alle schade in zijn staat te herstellen, waarmee ‘Harvey’ in elk geval voor Texas tot de kostbaarste calamiteit maakt en ‘Katrina’ ($ 108 miljard) van de eerste plaats verdrijft in deze zuidelijke staat. Het overgrote deel van de schadelast betreft autoschadeclaims en vergoedingen als gevolg van bedrijfsonderbreking (business interruption). Door verzekeraars zijn massaal drones ingezet om de schade te bekijken. Een opmerkelijke schade betrof een explosie in een chemische fabriek nadat de stroom was uitgevallen door de overstromingen.

Het overgrote deel van de schade is niet verzekerd, zo melden verschillende media. Was in 2005 bij ‘Katrina’ iets minder dan de helft van de schade gedekt op een verzekeringspolis, nu wordt dat geraamd op iets meer dan een kwart. In Texas zijn ongeveer 500.000 verzekerden die een beroep kunnen doen op het National Flood Insurance Program (NFIP), ongeveer een vijfde van alle gedupeerden. Gemiddeld kunnen zij een bedrag van $ 65.000 tegemoet zien voor de geleden schade als gevolg van overstromingen. Door hevige regenval is in betrekkelijke korte tijd gemiddeld tussen de 45 en 65 cm aan neerslaggevallen met uitschieters tot 1.30 meter. Door de orkaan moesten zijn ruim 35.000 Amerikanen tijdelijk dakloos geworden. ‘Harvey’ heeft daarnaast zeker 35 mensen het leven gekost. De regio vreest nieuw noodweer door de (mogelijke) komst van een nieuwe orkaan ‘Irma’, die de komende dagen ook over het Caribisch gebied zal razen waaronder de ‘SSS-eilanden