Schade bosbranden Australië voor verzekeraars kan oplopen tot meer dan $ 600 miljoen

De schade aan eigendommen als gevolg van de bosbranden in Australië kan voor verzekeraars oplopen tot meer dan $ 600 miljoen. Inmiddels zijn al meer dan 1,300 woningen in de provincies North South West, Victoria, South Australia en Queensland verwoest sinds augustus toen de eerste bosbranden zich voordeden. Alleen al in de staat Victoria is 766.000 hectare aan grond door brand verwoest.  

 De werkelijke schadelast is een veelvoud hiervan aangezien veel woningeigenaren zijn onderverzekerd of zelfs helemaal niet zijn verzekerd tegen dit soort schades. Volgens toezichthouder  ICA (The Insurance Council of Australia)  zullen vier van de vijf getroffen huiseigenaren niet meer in staat zullen zijn om hun normale leven voort te zetten  als hun woningen ernstig zijn beschadigd en zij onvoldoende verzekerde zijn.

Volgens toezichthouder  ICA  zijn inmiddels 4,299 schadeclaims ingediend met een totale waarde van $297 miljoen. Overigens zijn veel schades nog niet beoordeeld, omdat experts om veiligheidsredenen het gebied niet altijd kunnen betreden.  Ondanks het nog altijd snel groeiende aantal schades verwacht de toezichthouder dat de totale schadelast lager zal uitvallen dan de zogeheten ‘Black Saturday fires’ in Victoria in 2009, waarbij de schadelast meer dan $ 1,7 miljard beliep, meer dan 2.000 woningen werden verwoest en 173 mensen om het leven kwamen.