Samenwerkingsverband contra-experts EIS start vestiging op Curaçao

 

Experts In Schade (EIS), het eerder dit jaar gestarte samenwerkingsverband van vier zelfstandig opererende contra-experts, heeft een vestiging geopend in Willemstad op Curaçao. Van daaruit wil men gedupeerden, particulieren en bedrijven, en hun belangenbehartigers (intermediair en advocaten) in het gehele Caribisch gebied bijstaan. “Het was al onze intentie om in de Caraïben een kantoor te openen, maar door de vele schades die de orkaan Irma heeft veroorzaakt op vooral Sint Maarten en in mindere mate op Saba en St Eustatius is de komst ervan versneld”, aldus de vier initiatiefnemers.

EIS bestaat uit vier eenmansbureaus die allen als zelfstandig contra-expert opereren: Jan van de Bunt (Van de Bunt Expertise, Amsterdam), Arwin Karssemeijer (Karssemeijer Expertise, Lelystad). Peter de Raad (De Raad Expertise, Apeldoorn) en Richard Vloedgraven (Vloedgraven Expertise, Rijssen).  De samenwerking wordt volgens de vier ingegeven door de ‘samen sterker-gedachte’. Voor de eigen werkzaamheden doen de vier contra-experts in voorkomende gevallen een beroep op elkaars’ specifieke deskundigheden op deelgebieden, zoals bijvoorbeeld aansprakelijkheid, bouwtechnische schades (opstallen), inboedels en inventarissen, bedrijfsschade, pleziervaartuigen en sieraden. Dat varieert van het simpel telefonisch klankborden over bijzondere en/of complexe zaken die zij tegenkomen bij hun dagelijkse werkzaamheden het gezamenlijk bezoeken van een verzekerde c.q. de schadelocatie tot het overnemen van elkaars werkzaamheden in voorkomende gevallen, zoals bij drukte of afwezigheid.

Ook geven de vier aan door de samenwerking behalve op elkaars know how en ervaring ook een beroep te kunnen doen op de afzonderlijke netwerken van de vier samenwerkingspartners. “Op die manier denken we ieder voor zich onze eigen klanten nog beter van dienst te kunnen zijn bij onze werkzaamheden als contra-expert. We spreken elkaar sowieso bijna dagelijks.”  Opvallende overeenkomst is dat de vier allen een verleden hebben als schade-expert bij Lengkeek, Laarman & De Hosson.

Caraïben

Het kantoor van EIS op Curaçao is gevestigd aan de Bramendiweg 21 in Kintjan Willemstad. Het is de bedoeling dat het kantoor continu bemand gaat worden door één van de vier partners. Hun dagelijkse werk in Nederland wordt dan overgenomen door de andere drie contra-experts. Morgen (woensdag) vertrekt Arwin Karssemeijer als eerste naar Curaçao. Hij is in het verleden een jaar werkzaam geweest in het Caribisch gebied en heeft in die periode een netwerk opgebouwd.

De vier EIS-partners zijn positief gestemd over de mogelijkheden in het Caribisch gebied. “De schade wordt geraamd op 2 à 3 miljard euro en het Rode Kruis heeft aangegeven dat 90% van de gebouwen op Sint-Maarten beschadigd is, waarvan 30% total loss. ‘Bovendien zijn we via ons netwerk, zowel in Nederland als in het Caribisch gebied, al door meerdere partijen (advocaten, aannemers en installatiebedrijven) benaderd of we wat kunnen betekenen voor gedupeerden in de regio. In 1995 met de orkaan Louis waren er veel Amerikaanse experts actief in de Caraïben. Dit is nu anders, zij hebben veel werk aan de afwikkeling van de schades in Houston en Florida. We denken dat er de komende zes tot twaalf maanden zeker voldoende werk in die regio is.”

EIS heeft inmiddels een nieuwe website gelanceerd waarop meer informatie te vinden is over de vier partners en hun activiteiten: www.eisbv.com. Binnenkort zal er op deze website een pagina over het reilen en zeilen in Caraïben worden toegevoegd.