Saltrex meldt eerste online veiling voor schade- en restpartijen  

 

Saltrex, het eerder dit jaar gelanceerde B2B online veilingplatform voor schade- en restpartijen, heeft inmiddels zijn eerste veiling gehad. Het betrof een partij elektronica. Bovendien staan er binnenkort nog vijf veilingen met onder andere cacao op de rol. Dat vertelde initiatiefnemer Michael Hajdasinski tijdens een lezing die hij eind mei hield voor de NIVRE  Register-Experts van de branchegroep Transport/Goederen. Ook meldde hij dat inmiddels een groot aantal partijen zich als koper of verkoper bij het platform hebben geregistreerd, waaronder tal van expertisebureaus, en kondigde hij aan dat binnenkort bekend wordt gemaakt dat de eerste transportverzekeraar een overeenkomst heeft gesloten met Saltrex voor de verkoop van schadepartijen via het Saltrex-platform zal gaan aanbieden.

Hajdasinski benadrukte de aanwezige maritieme transportgoederenexperts dat zij ook bij het online veilingplatform een wezenlijke rol blijven vervullen. “De rol van de schade-expert is hierbij niet anders dan in de huidige situatie. De expert zet zelf de veiling klaar en geeft de verkoop derhalve niet uit handen. Ook kan hij de schade- en restpartijen aan potentiele kopers uit zijn eigen netwerk blijven aanbieden. Samen met de 24.000 adressen uit onze eigen database biedt dat verkopers het voordeel van marktwerking. Doordat schade- en restpartijen aan veel (geïnteresseerde)kopers worden aangeboden hebben zij een grotere kans dat zij de hoogste opbrengst voor hun partijen krijgen. Kopers hebben via het online veilingplatform toegang tot (veel) meer goederen dan via de huidige, traditionele weg en hebben bovendien meer zekerheid dat het hoogste bod niet door gunning wordt doorkruist.”  Behalve een hogere opbrengst noemde hij transparantie en verbetering en uniformering van de verkoopprocedures als doelstellingen en voordelen van zijn initiatief, dat in nauwe samenwerking is ontwikkeld met verzekeraars, P&I Clubs, schade- experts en traders.

Werkwijze

Sinds begin 2017 faciliteert Saltrex veilingcategorieën voor een grote verscheidenheid aan goederen, zoals bijvoorbeeld rijst, olie en transformatoren. Om hiervan gebruik te kunnen maken dienen belangstellenden, zowel aanbieders van partijen als geïnteresseerde kopers (of hun externe vertegenwoordigers zoals bijv. expertisebureaus), zich eenmalig kosteloos in te schrijven. Dat hebben volgens Hajdasinski inmiddels een groot aantal partijen gedaan. Vervolgens worden de betrokken partijen uitvoerig gescreend, wat deelnemende partijen een extra zekerheid geeft van doen te hebben met betrouwbare partijen die voldoen aan alle compliance-eisen (o.a. UBO).  “Na screening kunnen partijen gebruik maken van het platform: experts, verzekeraars en andere bedrijven kunnen via het platform goederen aanbieden, terwijl geïnteresseerde kopers kunnen profiteren van het wereldwijde netwerk aan aanbieders.”

Door middel van een persoonlijk dashboard en een mobiele app ontvangen de gebruikers real-time updates over de goederen van hun interesse.  Hiervoor kunnen zij uit een 20-tal productcategorieën een selectie maken in welke goederen zij geïnteresseerd zijn. Ook kan een voorkeur naar regio worden aangegeven. Zodra een nieuwe partij wordt aangeboden worden geïnteresseerde kopers hierop geattendeerd.

Hierbij heeft Saltrex enkele compliance- en veiligheidschecks ingebouwd. Om zeker te weten of de kopende en verkopende partijen daadwerkelijk zijn wie ze zijn, dat betrokken partijen voldoen aan de geldende compliance en sanctiewet- en regelgeving en om de koper te kunnen garanderen dat aan de betalingsverplichtingen wordt voldaan en kopers de zekerheid te bieden dat hun geld veilig geparkeerd staat tot de finale afwikkeling.  Hiertoe is Saltrex samenwerkingen aangegaan met  Dun & Bradstreet (B2B verificatie en sanctie-checks), Jumio (ID verificatie) en ICEPAY (escrow agent).

Aan het eind van zijn presentatie riep Hajdasinski  de aanwezige maritieme schade-experts op niet te schromen om verbetertips en andere suggesties omtrent het veilingplatform aan hem door te geven. “Alleen dan kan het platform daadwerkelijk uitgroeien tot dé plek voor het aanbieden en verkopen van beschadigde en/of secundaire goederen op een transparante en efficiënte manier.”

Voor meer info: https://youtu.be/XwhguOcM4rY