Ruim een kwart meer miljoenenbranden in eerste halfjaar 2019

Stichting Salvage, dé organisatie die na een calamiteit namens de Nederlandse brandverzekeraars optreedt, persoonlijke hulp biedt en de schade beperkt, is dit eerste half jaar bij 47 miljoenenbranden ingezet.  Een toename van 27% ten opzichte van de vergelijkbare periode in 2018. Een brand wordt door Salvage als miljoenenbrand geclassificeerd zodra het vermoeden bestaat dat de schade van het totaal aantal erbij betrokken objecten meer dan een miljoen euro zal zijn.

Een verklaring voor de stijging van het aantal miljoenenbranden is volgens Stichting Salvage niet direct te geven. Het totaal aantal Salvagemeldingen ligt dit eerste half jaar 0,7% lager dan in 2018.  Wel was juni een drukke maand met extreme warmte en veel onweersbuien. Dit is in een enkel geval ook de oorzaak geweest. Verder zijn werkzaamheden, accu’s, menselijk handelen en elektra mogelijke oorzaken van deze miljoenenbranden. Omdat Salvage geen toedrachtonderzoek doet, zijn een groot aantal oorzaken voor Salvage onbekend gebleven.

Meer woningen betrokken

Wel zijn dit keer meer woningen betrokken dan vorig jaar: 12,7%  van het totaal, bijna vijf keer hoger dan de 2,7% een jaar eerder. Daarbij ging het om woonboerderijen, kapitale villa’s c.q. monumentale panden. Twee derde ging totaal verloren. Bijna de helft van alle branden –  46,8 %  (was 51,4) – betrof een bedrijf, 10,6% (10,8%) een bedrijfsverzamelgebouw en 4,3% een horecapand, een boerderij en eeren osplag/schuur.

Het  aantal zeer grote branden (26 vs 17) ligt meer dan 50% hoger dan vorig jaar, met ook een piek van zes in de maand juni en het aantal grote branden was met 18 vrijwel gelijk aan een jaar eerder (17). In totaal zijn dan ook bij deze 47 miljoenenbranden, 136 objecten door schade getroffen. De meeste miljoenenbranden vonden plaats in Zuid-Holland-Zuid (7), gevolgd door Utrecht/Midden-Nederland (4) en Drenthe (3).

Stichting Salvage wordt bij de meeste branden, die van enige betekenis zijn, ingezet. Om die reden geven de cijfers een goed totaalbeeld. Grote industriële bedrijven met verhoogd risico in Nederland hebben vaak een aanwijzing voor een eigen bedrijfsbrandweer en afspraken ten aanzien van de bedrijfscontinuiteit. Vanwege de hoge veiligheidseisen, preventieve voorzieningen, het veiligheidsbewustzijn en talrijke inspecties zijn de grote branden in die sector zeldzaam. Inzetten van Salvage zijn daar ook nauwelijks aan de orde.

Foto Stichting Salvage