Rol ‘Salvage’ bij asbestbranden na succesvolle pilot nu definitief


Stichting Salvage, dé organisatie die na een calamiteit namens de Nederlandse brandverzekeraars optreedt, persoonlijke hulp biedt en de schade beperkt, krijgt met ingang van 1 maart 2019 ook bij asbestbranden een coördinerende rol. Na de succesvolle pilot ‘Samen doorpakken!’ is deze werkwijze nu definitief.

De stichting kreeg in juni 2018 als proef een coördinerende rol bij asbestcalamiteiten. En met succes. Betrokken partijen, waaronder het Verbond, constateerden dat de pilot leidde tot een effectiever afhandelingsproces, beheersbare kosten en een verbeterde communicatie met omgevingsdiensten en omwonenden. Daarom wordt de pilot omgezet tot een reguliere werkwijze. Dit mandaat wordt medio 2020 geëvalueerd.

Win/win
In een interview met Risk en Business benadrukte beleidsmedewerker Geerlof van Loo (Stichting Salvage) eerder al dat de afwezigheid van een coördinerende partij zorgde voor ongewenste situaties. De opruiming kwam vaak laat tot stand, waardoor het risico op blootstelling aan asbest extra groot was. Ook was er onduidelijkheid over de financiële afwikkeling en tot slot werden omwonenden niet tijdig geïnformeerd over risico’s en aanpak. Door het werkterrein van de Salvagecoördinator met deze verantwoordelijkheid uit te breiden, ontstaat er een win/win situatie voor alle betrokken partijen.


Gemiddeld komt stichting Salvage bij honderd branden per week in actie. Daarvan is bij ongeveer 5%  van de branden sprake van de aanwezigheid van asbest.