Rob Vlek (HHG/Ureco) weerlegt kritiek Aedes en LTO op ‘miljarden te veel kostende asbestsaneringen’

 

De kritiek van vereniging van woningcorporaties Aedes en de Land- en Tuinbouworganisatie Nederland op de in hun ogen onnodig teveel kostende asbestsaneringen is onterecht en ongenuanceerd. Dat stelt Rob Vlek, algemeen directeur van reconditionerings- en asbestsaneringsbedrijf Holland Herstel Groep/Ureco. “De kosten worden niet hoog gehouden door de asbestbranche om de zakken te vullen. Ik ben van mening dat zij de begrippen kosten en marges door elkaar halen. Het is een feit dat asbestsaneringen vaak veel geld kosten, maar dat wordt voor een belangrijk deel bepaalt door de hoge kosten voor asbestsaneringsbedrijven, vanwege veiligheidsmaatregelen die deze werkzaamheden voor hen met zich meebrengen. Mede daardoor blijven de marges aan de krappe kant.”

Vlek beaamt dat hij in de praktijk van alledag af en toe een voorbeeld tegenkomt waarvan je denkt:  ‘is een dergelijke regel wel nodig’. “Maar in de meeste gevallen denk ik dat de eisen terecht zijn. Zeker gezien het risico voor de volksgezondheid en de gezondheid van asbestsaneerders dat asbest met zich meebrengt. Zouden de eisen versoepeld worden en er doet zich één geval van gezondheidsschade op, dan staan criticasters vooraan om daarover hun ongenoegen te uiten en de overheid en eventueel andere verantwoordelijke instanties daarvoor ter verantwoording te roepen. Je mag hiermee geen enkel risico lopen.”

Met het oog hierop zegt Vlek het ‘onverklaarbaar en onbestaanbaar’ te vinden dat diezelfde overheid het toestaat aan consumenten om zelf eenmalig asbest te verwijderen  (voor max. 35 vierkante meter). “De kans dat mensen hierdoor gezondheidsschade oplopen is misschien  klein, maar  wel degelijk aanwezig.”