Rob van Es en Erik Jan Wervelman winnaars AD-Award 2018

Rob van Es (Universitair docent UvA) en Erik Jan Wervelman (VWW advocaten) zijn uitgeroepen tot de winnaars van de AD-Award. Dit is de prijs die de beroepsvereniging voor arbeidsdeskundigen (NVvA) elk jaar uitreikt aan leden die een grote bijdrage hebben geleverd aan het vakgebied. De twee winnaars speelden dit jaar een belangrijke rol bij de totstandkoming van gedragscode SRA (Stichting Register Arbeidsdeskundige).

Ethisch en integer handelen is volgens de NVvA één van de kerncompetenties van een goed opgeleide arbeidsdeskundige. Om dit handen en voeten te geven, heeft de jury van de AD Award dit jaar gekozen voor het thema ‘Ethisch en integer handelen’. Jurylid Hans Lankhaar: “Beide heren hebben ethiek hoog in het vaandel staan en zijn daarin boven hun vakgebied uitgestegen.”

Dit jaar is de beroepsnorm arbeidsdeskundigen tot stand gekomen. Deze beroepsnorm gaat over de kennis, de houding en het gedrag waarover een professionele arbeidsdeskundige moet beschikken. De gedragscode SRA is in deze beroepsnorm opgenomen. Het ethisch handelen van arbeidsdeskundigen is door Rob van Es en Erik Jan Wervelman toetsbaar gemaakt in het Model Morele Besluitvorming.

Veiligheid voor de cliënt

Hans Lankhaar: “Arbeidsdeskundigen kunnen nog elke dag van hen leren niet te denken in angst of tucht, maar vooral te zoeken naar mogelijkheden binnen de grenzen van de geldende ethische normen. Ook binnen de nieuwe AVG zoeken zij naar ruimte voor de arbeidsdeskundigen in relatie tot veiligheid voor de cliënt. Door dit op een helder en toepasbaar op te schrijven, tillen zij onze beroepsuitoefening naar een hoger niveau, met de mogelijkheid om te leren.”

Rob van Es is als universitair docent verbonden aan de UvA. Daar doet hij onderzoek naar cultuur, ethiek en politiek. Hij is mede-ontwikkelaar van de cursus Morele besluitvorming. Erik Jan Wervelman is werkzaam bij VWW Advocaten. Naast zijn functie als advocaat is hij ook voorzitter van het arbeidskundig tuchtcollege bij de SRA.

Bij de foto de prijsuitreiking van de AD-Award: v.l.n.r. Hans Lankhaar, Erik Jan Wervelman, Rob van Es.