Risicodeskundige Jurjen Burghgraef over stalbranden: “Stalkeuringen zijn weliswaar verbeterd, maar er moeten nog verdere stappen worden gezet

Elektrische installaties zijn vaak de boosdoeners bij stalbranden, stelt risicodeskundige Jurjen Burghgraef van Burghgraef van Tiel & Partners, onderdeel van de Troostwijk Groep in een uitzending van RTV Oost. De stalkeuringen zijn volgens hem weliswaar al verbeterd, maar toch moet er nog verdere stappen worden gezet.

In de uitzending zegt hij onder meer dat veel stalbranden veroorzaakt worden door  (las- en slijp)werkzaamheden in werkplaatsen die vaak direct naast de stal zijn gevestigd. “Door dit soort werkzaamheden verder buiten de stallen uit te voeren kan 15% van de brandschades worden verminderd.”

Burghgraef gaf aan dat boeren ook veel hieraan kunnen doen om de brandveiligheid te verbeteren. Ook stelt hij dat de installaties in stallen beter gekeurd kunnen worden. “Er wordt vaak niet alles gekeurd, zoals luchtwassers en ventilatoren. Soms uit praktische aard omdat je er moeilijk bij kunt of de installaties niet kunnen worden stopgezet, maar soms uit gemakzicht of soms uit onwetendheid.”  Ook wees hij op ontstekingsbronnen als LED-slangen, waarvan er volgens hem goede en slechte in omloop zijn. Desgevraagd gaf hij ook aan dat brandstichting niet vaak de oorzaak is van een stalbrand. Hij adviseerde agrariërs  bij nieuwbouw  altijd eene ervaren specialist mee te nemen. “Zij kennen de materie en weten waarop er bij keurimngen gelet wordt. Daardoor krijg je de juiste spullen in de stallen.”

Bron RTV Oost