Rijkswaterstaat noemt aanrijdingen met stilstaande auto’s weginspecteurs zorgelijk

18 auto’s van weginspecteurs zijn vorig jaar aangereden, terwijl zij een incident aan het afhandelen waren. Dat zijn er zes meer dan een jaar eerder, meldt Rijkswaterstaat, die spreekt van een zorgelijke ontwikkeling en roept weggebruikers op altijd alert te zijn. De dienst benadrukt dat een rood kruis boven de weg er nooit voor niets staat. Daarom zijn er op bijna veertig plekken langs de wegen borden neergezet met de tekst ‘Bij rood kruis: rijstrook DICHT’.

De 260 weginspecteurs zijn na een ongeval vaak als eerste ter plaatse en treffen maatregelen om het verkeer weer te laten doorstromen, schrijft Rijkswaterstaat op haar website. Het tijdelijk afsluiten van een rijstrook middels een rood kruis is een zo’n maatregel. Hulpverleners kunnen zo veilig hun werk doen.

Het negeren is al langer een probleem. In 2018 werd daarvoor een recordaantal van 1500 boetes uitgeschreven, 40 procent meer dan in 2017. De boete bedraagt 230 euro. De politie controleert scherp, maar daarnaast hebben een aantal weginspecteurs de bevoegdheid gekregen om boetes uit te delen voor het negeren van een kruis.

De ervaringen met de proef, waarbij eerder 27 inspecteurs een BOA-status kregen, pakte positief uit, aldus Rijkswaterstaat. Daarom is besloten om landelijk 50 weginspecteurs op te leiden. Later dit jaar krijgen nog eens 30 medewerkers hun opleiding en beëdiging. De status is, volgens de inspecteurs, een steun in de rug en vergroot de veiligheid.

Bron AD