René Hagen pleit in rondetafelgesprek Tweede Kamer voor brandveilige matrassen en meubels

 

René Hagen, Lector Brandpreventie bij het IFV, heeft het rondetafelgesprek over brandveiligheid van gevelplaten, dat vorige week werd georganiseerd door de Vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken aangegrepen om andermaal te wijzen op de gevaren van de brandbaarheid van meubels en matrassen. “Er zijn tot nu toe wereldwijd maar enkele gevelbranden geweest die hebben geleid tot enkele dodelijke slachtoffers. In Nederland heeft een dergelijke situatie zich nog niet voorgedaan. Wat we wel weten is dat branden in bekleed meubilair en matrassen zorgen voor ongeveer 25% van alle dodelijke slachtoffers bij woningbranden. En dat ouderen oververtegenwoordigd zijn in de statistieken van dodelijke woningbranden. Hoewel ik geenszins wil suggereren dat er niet gekeken moet worden naar de risico’s op en van gevelbranden, adviseer ik u de brandveiligheidszorgen in het juiste perspectief te plaatsen en deze beide onderwerpen met prioriteit ter hand te nemen.”

Verder gaf hij aan dat het nog te vroeg is om de situatie van gevels in Nederland te linken aan de gevolgen van de brand in Grenfell Tower in Londen, waarbij 70 doden vielen: “Eerdere vergelijkbare gevelbranden elders in de wereld hebben geleid tot geen of in enkele gevallen tot een beperkt aantal dodelijke slachtoffers. De vraag die zich dan ook opdringt is of er een causaal verband is tussen de brandende gevel en het hoge aantal slachtoffers en welk aandeel de brandende gevel heeft gehad op het aantal slachtoffers. We weten inmiddels dat er bij Grenfell Tower veel meer aan de hand was dan alleen een brandbare gevel. Brandwerende deuren bleken niet brandwerend te zijn, de vluchtweg was onvoldoende, de bewoners was geadviseerd niet te vluchten en dergelijke. Wat er precies is gebeurd en wat heeft geleid tot het grote aantal slachtoffers is op dit ogenblik nog onderwerp van onderzoek in Engeland. Het is hierdoor nog te prematuur om de situatie van gevels in Nederland te linken aan de gevolgen van de brand in Grenfell Tower. Om precies te weten wat er is gebeurd, moeten we de nu nog lopende onderzoeken in Engeland afwachten. Het eerste rapport wordt in november verwacht.”

Hagen wees tot slot op de testmethode, de zogeheten SBI-test. “Deze heeft echter als nadeel dat zich in de praktijk vaak andere brandscenario’s (grotere ontstekingsbronnen en andere omstandigheden) voordoen dan waarop getest wordt. Hierdoor komt het vaak voor dat gevelmaterialen wel aan de test voldoen, maar in de praktijk veel brandgevaarlijker zijn. Daarnaast wordt lang niet altijd de daadwerkelijke gevelopbouw getest. Wat de uitvoering betreft dient de gevel met de juiste materialen op de juiste wijze gemonteerd en gedetailleerd te worden. Een gevelbeplating met ander isolatiemateriaal of andere bevestigingsmaterialen dan getest geeft een ander brandgedrag. De vergunningverlener dient toe te zien op de juiste uitvoering.”

Ïnterventies

Ten slotte ging hij in op de vraag waar hij moet worden geïntervenieerd als men van mening is dat de gevel ‘brandgevaarlijk’ is? “Dat is in de eerste plaats bij de uitvoering. Er moet op worden toegezien dat de gevel op de juiste wijze wordt uitgevoerd. Dat is in het verleden onvoldoende gebeurd, omdat de gedachte was dat het om de buitenzijde van het gebouw ging en die buitenkant als minder belangrijk gezien werd. In de tweede plaats gaat het om de testmethode. De SBI-test werd al gezien als een niet ideale test, en nu is wel het moment gekomen om deze testmethode aan te passen. Het derde punt van interventie is de huidige eisen in het Bouwbesluit. Zijn die afdoende om gevelbranden en de mogelijke gevolgen daarvan voor de veiligheid van personen te voorkomen?”

Naar zijn mening moet wat betreft de eis onderscheid gemaakt worden tussen de verschillende gebruiksfuncties van gebouwen. “Overwogen moet worden of bij gebouwen waar minder zelfredzame personen verblijven (gezondheidszorggebouwen, ouderenhuisvesting e.d.) een brandbare gevel nog wel op zijn plaats is. Ook de testmethode moet worden herzien, zodat de test meer in overeenstemming is met praktijksituaties. En uiteraard dient er meer dan in het verleden toegezien te worden op de juiste uitvoering van de gevel wat betreft materialen, bevestiging en detaillering

Foto website IFV/Rijksoverheid