RekenBureau organiseert viertal rekencursussen in maart en april

 

Het RekenBureau, het onderdeel van ‘de Bureaus’ dat als neutrale organisatie gespecialiseerd is in alle rekentechnische aspecten van de personenschade, heeft voor de maanden maart en april vier rekencursussen op academisch niveau op het programma staan: ‘Pensioenschade’ (9 maart), ‘Zelfstandig ondernemer’ (23 maart), ‘Verlies van arbeidsvermogen’ (6 april) en ‘Verlies van levensonderhoud (20 april).  De twee eerstgenoemde cursussen omvatten elk een dagdeel en vinden van 13.00 tot 17.30 uur plaats; de rekencursussen ‘Verlies van arbeidsvermogen’, en ‘Verlies van levensonderhoud’ beslaan een hele dag: van 09.30 uur tot 16.30 uur. Alle cursussen worden gegeven in het pand van ‘de Bureaus’ in Houten. Docent is Erik-Jan Bakker.

9 maart: Pensioenschade:

Pensioenschade is een ingewikkeld onderwerp omdat de schade zich niet direct manifesteert maar pas na verloop van langere tijd. De bepaling hiervan bij verlies van arbeidsvermogen is vaak lastig, vooral als er nog allerlei complicaties optreden bij arbeidsongeschiktheid. In de RekenCursus Pensioenschade wordt ingegaan op de vraag wat pensioenschade in de kern is en wat het verschil is tussen de pensioenopbouw met en zonder ongeval. Verder worden de basisbegrippen rond pensioen belicht, zoals eindloonregeling, middelloonregeling, beschikbare premieregeling en wordt aangegeven welke gegevens nodig zijn voor het kunnen beoordelen van de schade. Ook wordt ingegaan op het effect op de pensioenschade van rendement, inflatie, sterftekans op de pensioenschade en hoe het zit met de fiscale component. Tenslotte worden de deelnemers geleerd de pensioencomponent in schaderapporten van anderen te beoordelen en de valkuilen, te ontdekken.

Donderdag 23 maart 2017: zelfstandig ondernemer
Het begeleiden en bepalen van letselschade van een zelfstandig ondernemer vergt specialistische kennis. Met name ondernemers worden vanaf het eerste moment van arbeidsongeschiktheid vaak geconfronteerd met financiële vraagstukken, zeker als er geen sprake is van een adequate arbeidsongeschiktheidsverzekering. Tevens is er, anders dan bij werknemers, sprake van grotere onzekerheid. In de RekenCursus ‘Zelfstandig ondernemer’ over de berekening van verlies van arbeidsvermogen bij letselschade worden vragen behandeld die op de specifieke problematiek van de ondernemer betrekking hebben. Zoals ‘Hoe komt het inkomen van een ondernemer tot stand?’, ‘Welke informatie is benodigd?’, ‘Hoe bepalen we het hypothetisch inkomen?’, ‘Wat is de rechtsvorm van de onderneming?’ en ‘Hoe om te gaan met de auto van de zaak en privé-kosten via de zaak? Daarnaast komen onderwerpen aan bod als vervanging van de ondernemer, AOV-uitkeringen, re-integratie, fiscale aspecten schadevergoeding ondernemers.
Donderdag 6 april 2017: Verlies van arbeidsvermogen
De doelstelling van de cursus ‘Verlies van arbeidsvermogen Art. 6:107 BW’ is drieledig: het verzamelen van de gegevens die benodigd zijn voor het beoordelen van de schade en het zelf maken van een (eenvoudige) adequate berekening. Ook worden de deelnemers in staat gesteld schaderapporten van anderen te beoordelen. Verder worden de volgende onderwerpen behandeld: plan van aanpak berekening verlies van arbeidsvermogen, toelichting verschillende inkomens-componenten (o.a. overuren, zakenauto), het bruto-netto traject, berekening contante waarde: rekenrente, sterftekans en fiscale schade, wijzigingen inkomenssituatie met ongeval, valkuilen bij re-integratie, diverse aspecten verlies van arbeidsvermogen en toekomstschade, pensioenschade en wettelijke rente over verschenen schade.
Donderdag 20 april 2017: Verlies van levensonderhoud

In de cursus ‘Verlies van levensonderhoud Art. 6:108 BW’ wordt ingegaan op het verzamelen van gegevens die benodigd zijn voor het beoordelen en berekenen van overlijdensschade. Ook worden de deelnemers getraind in het zelf maken van (eenvoudige) schadeberekeningen, geleerd een afgewogen oordeel te geven over de uitgangspunten van een schaderapport en de wijze waarop de uitgangspunten voor een schadevergoeding-ineens zijn samengesteld en de schaderapporten van anderen te beoordelen. Daarbij wordt onder meer besproken relevante fiscale en sociale wetgeving en de berekeningsmethodiek van overlijdensschade. Aan bod komen verder onderwerpen als consumptief gezinsinkomen en behoefte, rekentechnische uitwerking, inkomenscomponenten na overlijden, pensioenopbouw en studerende kinderen, looptijd, verlies van zelfwerkzaamheid en kapitalisatie van schade.

Alle rekencursussen zijn op academisch niveau. Voor nadere informatie kan contact worden opgenomen met Marieke de Jongh, tel. (030) 63 54 700, email: m.dejongh@debureaus.nl. Aanmelden oor de cursussen kan online: http://www.debureaus.nl/het-rekenbureau/opleidingen/aanmeldformulier/.