Rederij MSC betaalt 3,4 miljoen euro voor afwikkeling containerramp

Rederij MSC betaalt een schadevergoeding van 3,4 miljoen euro voor de afwikkeling van de containerramp van twee jaar geleden in het Waddengebied. De rederij en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben na lang onderhandelen een akkoord bereikt, meldt demissionair minister Van Nieuwenhuizen.

Het schadebedrag is een vergoeding voor de kosten die het Rijk, andere overheden en natuurorganisaties hebben gemaakt bij het bestrijden van de gevolgen van de ramp.Een deel van het bedrag is bestemd voor kosten die in de toekomst mogelijk nog gemaakt moeten worden, omdat nog niet alle containers en de inhoud daarvan zijn teruggevonden. De kans bestaat dat met name bij zware storm alsnog een deel van de inhoud van de containers aanspoelt. De kosten van het opruimen daarvan vergoedt het concern ook.Ook wordt een deel van de vergoeding gebruikt voor juridische kosten en onderzoek naar de ecologische gevolgen van de ramp.

Rijkswaterstaat Noord-Nederland is blij met het schadebedrag. “Meteen na de ramp met de MSC Zoe hebben we gezegd: hier gaat die reder niet mee wegkomen. Alles moet worden opgeruimd”, zegt directeur Joost de Ruig tegen Omrop Fryslân.

Honderden containers overboord

In de nacht van 1 op 2 januari 2019 voer het schip MSC Zoe over de Noordzee en verloor 342 containers. Negentien containers dreven naar de Waddenzee en een deel van de inhoud spoelde aan op de stranden van de Waddeneilanden en de kust van Groningen en Friesland.

In totaal zijn 299 containers of delen daarvan teruggevonden. De rest is nog zoek. De inhoud van die containers ligt verspreid over de zeebodem. In het schadebedrag is daarom ook een kleine drie ton opgenomen voor het zogenoemde ‘Fishing for Litter-project’. Daarbij belandt een deel van het afval in de netten van vissers, die het verzamelen. Nog eens 800.00 euro is bestemd voor eventuele schoonmaakacties in de toekomst op de stranden.

Bron NOS: