Reaal geeft tips om stormschade te beperken

Het KNMI verwacht vanavond zeer zware windstoten van 75 tot 100 km/u. Daarnaast kan er ook veel hagel en regen vallen. Nederlanders treffen vaak onvoldoende maatregelen om de gevolgen van een voorjaarstorm te beperken. Daarom raadt Reaal aan om barbecues en tuinsets naar binnen te halen en trampolines goed vast te zetten.


Sitske Mauritsz, COO Schadeverzekeringen bij Reaal: “We willen mensen graag waarschuwen voor de eerste tropische storm van het jaar. Wij zien bij elke grote storm dat er veel schade ontstaat door rondvliegende voorwerpen. Daarom trekken wij nu speciaal aan de bel, want mensen hebben net hun tuin zomer-klaar gemaakt en hun tuinmeubilair en barbecue naar buiten gerold en soms ook de trampoline voor de kinderen klaar gezet. Wij zien dat Nederlanders zich toch nog te vaak laten verrassen door stormachtig weer en vragen hen om vanavond voor de storm extra alert te zijn en hun spullen in veiligheid te brengen, voordat het los gaat.”

Tips om schade door extreem weer te beperken


Mauritsz: “Gelukkig zorgen mensen bij Code Oranje er bijna altijd voor dat zij zelf, en hun familie, geen onnodig risico lopen. Mensen gaan niet onnodig de weg op, vertrekken vaak tijdig van het werk om thuis verder te werken. En zorgen ervoor dat kinderen, maar ook huisdieren, veilig binnen zitten ten tijden van het hoogtepunt van de storm. Maar wij zien dat mensen nog onvoldoende maatregelen treffen om hun eigen bezittingen optimaal te beschermen. Zo werden mensen tijdens de laatste storm opvallend vaak geconfronteerd met rondvliegend tuinmeubilair. Dat sneuvelde vaak zelf, maar veroorzaakte ook veel schades aan woningen of bedrijfsgebouwen.”

Om onnodige schades te voorkomen heeft Reaal enkele tips verzameld:

Tips:

  1. Zet het tuinmeubilair en ook je barbecue binnen of dek het goed af
  2. Bind de trampoline goed vast
  3. Denk ook aan het verplaatsen van losse plantenbakken en bloempotten
  4. Sluit ramen en deuren
  5. Doe de zonwering omhoog en haal parasols naar binnen
  6. Controleer tijdig of er geen losse dakpannen op het dak liggen
  7. Heb je zelf een kleine windmolen om stroom op te wekken? Tref hiervoor dan ook maatregelen
  8. Zet je auto binnen; als je geen garage hebt kijk dan of er eventueel een openbare parkeergarage in de buurt beschikbaar is
  9. Is er ook onweer voorspeld; neem dan voorzorgmaatregelen tegen blikseminslag en trek stekkers van tv’s en computers uit het stopcontact