Ransomware cyberdreiging nummer één voor Britse bedrijven

Ransomware, het vragen van losgeld aan bedrijven na het blokkeren van computersystemen, vormt momenteel de grootste cyberdreiging voor ondernemingen en instellingen in het Verenigd Koninkrijk. Uit een onderzoek van het Britse managementbureau RPC van een groot aantal cyberincidenten die in de afgelopen anderhalf jaar omvangrijk genoeg waren om als schade te melden bij een verzekeraar blijkt dat een kwart van alle cyberaanvallen het gevolg is van deze vorm van cybercriminaliteit, waarbij het losgeld vaak wordt gevraagd uit te keren in bitcoins.

Volgens RPC komt deze uitkomst overeen met andere, soortgelijke onderzoeken. Zo hebben de in de media veel publiciteit gekregen ‘WannaCry’- en ‘Petje’-aanvallen in mei wereldwijd 230.000 computers stil gelegd verdeeld over 150 landen, waaronder grote bedrijven als NHS, FedEx, Honda, Renault en het Russische miniserie van binnenlandse zaken.

Na ransomware vormen verschillende vormen van malware, waarmee ongewenst toegang wordt verschaft tot de computersystemen van bedrijven, de op een na grootste manier van cybercriminaliteit met 17% van alle cyberincidenten. Hacking komt met 15% op de derde plaats. RPC adviseert bedrijven niet alleen preventieve maatregelen te treffen om de kans op cyberaanvallen te voorkomen, maar zich ook te verzekeren tegen de financiële gevolgen van een cyberincident. “Ransomware-aanvallen raken Britse ondernemingen van groot tot klein en de effecten van een dergelijk aantal kan de bedrijfscontinuïteit daadwerkelijk in gevaar brengen. En zelfs de best voorbereide bedrijven zijn niet helemaal veilig tegen cybercriminelen. Cybercriminaliteit kost ondernemingen miljarden ponden per jaar”, aldus RPC.