Quartel wordt grootste IM-berger van Nederland

Op 1 april 2019 wordt Takel- en Bergingsbedrijf Quartel in Schiedam de grootste IM-berger van Nederland. Dit is vast komen te staan nu de aanbesteding van bergingsovereenkomsten voor de contractperiode 2019 – 2022 is afgerond. Quartel wordt verantwoordelijk voor de bergingswerkzaamheden in een groot deel van het Rijnmondgebied en in aantal rayons bij Breda. De betrokken werkgebieden zijn goed voor 13,2% van het landelijk volume. Dat komt overeen met een verwacht gemiddelde van 43 bergingsopdrachten per dag.

In vrijwel alle rayons die aan Quartel waren gegund, was beroep in gesteld tegen de genomen gunningsbeslissing. Deze beroepen werden op 31 oktober ongegrond verklaard door de Commissie van Beroep van de Stichting IMN. Gisteren verstreek de termijn voor het aanspannen van een kort geding tegen deze uitspraak. Daarmee zijn alle genomen gunningsbeslissingen voor de contractperiode 2019 – 2022 definitief geworden. Een overzicht van de definitieve gunningen in het gehele land is opgenomen in de tabel onderaan dit bericht.

De aanbesteding kenmerkte zich door het afnemen van de concurrentie. Er werden offertes ontvangen van 58 gekwalificeerde bergingsbedrijven. Dat was 26 minder dan in 2015, toen nog 84 bedrijven aan de aanbesteding deelnamen. Voor 134 van de 208 IM-rayons werd slechts één aanbieding gedaan. Dat was in 2015 in slechts 86 rayons het geval. Het landelijk gewogen gemiddelde van de tarieven vertoonde, voor het eerst sinds 1999, een significante stijging.

De aanbesteding leidde niet alleen tot de toewijzing van het reguliere bergingswerk op IM-wegen, maar ook tot de gunning van standbywerkzaamheden op 20 drukke plekken in het hoofdwegennet. Op die locaties moet de IM-berger in de ochtend- en avondspits een bergingsvoertuig paraat hebben staan om bij het optreden incidenten in de omgeving snel ter plaatse te kunnen zijn. De rayons met standbywerkzaamheden zijn in de tabellen gemarkeerd.

Bij de foto: Frans Bul, sinds december 2016 directeur-eigenaar van Takel- en Bergingsbedrijf Quartel