Ploum Advocaten geeft twee kwartaalupdates uit over beroeps- en bestuurdersaansprakelijkheid

Ploum Advocaten heeft twee kwartaalupdates uitgegeven over beroeps- en bestuurdersaansprakelijkheid. Het bureau heeft een selectie gemaakt ut de 15 zaken over beroepsaansprakelijkheid en de 49 over bestuurdersaansprakelijkheid die in het eerste kwartaal van dit jaar zijn gepubliceerd op www.rechtspraak.nl.


In het eerste kwartaal van 2019 zijn er op www.rechtspraak.nl 15 uitspraken gepubliceerd waarin een (civiele) vordering tegen een beroepsbeoefenaar werd ingesteld. Het merendeel betrof uitspraken met betrekking tot een advocaat,  één uitspraak was gericht tegen een notaris en één uitspraak had betrekking op een assurantietussenpersoon.

De Hoge Raad wees daarnaast op 22 februari 2019 een arrest waarin de vraag centraal stond hoe de schade dient te worden begroot wanneer een NVM-makelaar de NVM-meetinstructie niet in acht neemt en een foutief (te hoog) aantal vierkante meters van een woning in diens verkoopinformatie presenteert. Op 13 juli 2018 oordeelde de Hoge Raad al dat het meten in strijd met de NVM-meet-instructie (NEN 2580) in beginsel leidt tot onrechtmatig handelen (artikel 6:162 BW)  jegens de koper.

Bestuurdersaansprakelijkheid

Het afgelopen kwartaal zijn er op www.rechtspraak.nl 49 uitspraken gepubliceerd waarin de ingestelde vordering gegrond was op bestuurdersaansprakelijkheid. Het betrof drie uitspraken van de Hoge Raad, 22 uitspraken van gerechtshoven en 24 uitspraken van rechtbanken.

Hieronder de links naar de vijf geselecteerde  beroepsaansprakelijkheidszaken en de zes zaken met betrekking tot bestuurdersaansprakelijkheid.

https://www.ploum.nl/wp-content/uploads/Kwartaalupdate-Beroepsaansprakelijkheid-Q1-2019-0904.pdf

https://www.ploum.nl/wp-content/uploads/Kwartaalupdate-Bestuurdersaansprakelijkheid-Q1-2019.pdf