Platformoverleg De Letselschade Raad heft Denktank Smartengeld op; Bemiddelingsloket gestopt

 

In december 2017 heeft het Platformoverleg van De Letselschade Raad besloten om de Denktank Smartengeld op te heffen, meldt DLR in haar vorige week verschenen nieuwsbrief. “Eerder slaagde de Werkgroep Smartengeld er niet in om een oplossing te vinden voor de veel gehoorde opvatting in de branche dat de smartengeldvergoedingen in Nederland te laag zijn en dat de wijze van vaststellen niet transparant is. Helaas heeft ook de daaropvolgende Denktank Smartengeld niet tot een oplossing kunnen komen. De visies van de verschillende relevante marktpartijen blijken helaas te onverenigbaar met elkaar, aldus DLR.

De hoogte en wijze van vaststelling van smartengeldvergoedingen in Nederland staat al jarenlang ter discussie. De rechtspraak is op dit punt weinig richtinggevend en beperkt zich veelal tot algemene richtlijnen. De enige bron van informatie is het Smartengeldboek, uitgegeven door de ANWB, dat een overzicht geeft van bedragen die in het verleden door rechters toegewezen zijn. Op de huidige stand van zaken bestaat al langere tijd brede kritiek: de vaststelling van smartengeld is in elke concrete zaak een mogelijk punt van geschil omdat er veel ruimte is voor verschil van inzicht en er weinig houvast bestaat om daaruit voortvloeiende geschillen buiten rechte te beslechten. Rechtshulpverleners hebben moeite om hun cliënten te voorspellen wat hun letsel ‘waard is’ en om aan hun cliënten uit te leggen waarom het uiteindelijk toegekende bedrag ‘passend is’. Daarnaast lijkt het huidige stelsel van vaststelling aan de hand van eerdere rechterlijke uitspraken een remmend effect te hebben op ontwikkeling van de omvang van het smartengeld.

Voorlopig zal De Letselschade Raad geen activiteiten op dit onderwerp meer initiëren. De Raad is alle deelnemers aan de Werkgroep en Denktank Smartengeld zeer dankbaar voor hun grote en vrijwillige betrokkenheid en inzet om tot een oplossing te komen.