Piraterij op zee naar nieuw laagterecord in eerste helft 2017

In de eerste helft van dit jaar werden er 87 gevallen van piraterij en gewapende overvallen op schepen geregistreerd. Dat is net als vorig jaar (98 incidenten)  een nieuw laagterecord in de afgelopen 22 jaar. In de eerste zes maanden van 2015 werden nog 134 incidenten van piraterij en gewapende overvallen op schepen gerapporteerd en in de ‘ hoogtijdagen’ van de piraterij op zee – 2004 en 2010 – zelfs  445, zo blijkt uit cijfers van het International Maritime Bureau (IMB).

Het ging tussen januari en eind juni van dit jaar om 63 gevallen van boarding tegen 72 in dezelfde periode een jaar eerdervijf (vier) kapingen van schepen, acht (12) aanvalspogingen en daarnaast werd er  op 12 (9) schepen geschoten. Bij alle incidenten werden in totaal 63  bemanningsleden gegijzeld tegen 64 een jaar eerder en 250 in de eerste helft van 2015. Daarnaast werden 41 (44) bemanningsleden ontvoerd. Bij alle aanvallen raakten drie (vier) personen gewond en kwamen er twee (nul) om het leven. In de eerste helft van 2016 werden bovendien drie bemanningsleden aangevallen en een zelfde aantal bedreigd. Daarvan was er in de eerste zes maanden van dit jaar geen sprake.

Tegenover de bemoedigende afname van het aantal incidenten  staat de kaping van een kleine Thaise tanker, die op weg van Singapore naar Thailand werd overvallen door zes zwaar bewapende  piraten en waarbij 1.500 MT (1,2 miljoen liter) aan gasolie werd overgeheveld naar een ander schip. In dezelfde regio hebben in 2014 en 2015 meerdere van deze  kapingen van olietankers voorgedaan. Om te voorkomen dat criminelen vaker tot dit soort acties overgaan roept IMB-directeur Pottengal Mukundan  de autoriteten in Maleisië en Singapore op om robuuste maatregelen te treffen door in navolging van eerdere soortgelijke acties zware straffen op te leggen aan overtreders. De huidige samenwerking van Indonesië, Maleisië en de Filipijnen in de strijd tegen piraterij wordt alom gezien als voornaamste redenen voor de daling van het aantal incidenten in deze regio. De meeste ontvoeringen vinden plaats in Nigeria. Daar vindt ook het meeste geweld plaats tegen bemanningsleden.