Pilot Stichting Salvage met asbest goed ontvangen

Stichting Salvage, de organisatie die na een calamiteit namens de Nederlandse brandverzekeraars optreedt, persoonlijke hulp biedt en de schade beperkt, houdt tussen 18 juni en 18 december van dit jaar een pilot met branden waarbij asbest is vrijgekomen en verspreid. De stichting stroomlijnt binnen de pilot de aanpak, doet de inventarisatie van de verontreiniging, verzorgt indien nodig de opruiming en de informatievoorziening. “Na de eerste zes weken heeft er samen met het Verbond van Verzekeraars een evaluatie plaats gevonden en de eerste projecten zijn goed ontvangen”, zegt Geerlof van Loo, beleidsmedewerker van Stichting Salvage in een artikel in het binnenkort verschijnende digitale magazine van Risk & Business.

 “Ik zag en zie in de aanpak van branden met een asbestverontreiniging zeker een rol weggelegd voor ‘Salvage’. Niet in de laatste plaats omdat Salvagecoördinatoren nu al vaak als eerste ter plekke zijn bij een asbestincident, vaak na brand, ruime ervaring hebben opgedaan met brand-, storm- en waterschades en dus met de coördinatie van de aanpak bij dit soort incidenten”, aldus Van Loo, volgens wie in de praktijk van alledag het afhandelingstraject bij branden waarbij asbest vrijkomt door verschillende oorzaken lang niet altijd soepel verliep.  “Dat leverde nogal eens ongewenste situaties op doordat de opruiming vaak laat tot stand kwam en het risico van blootstelling aan asbest daardoor extra groot was. Ook waren partijen geregeld terughoudend voor wat betreft de opruimactie, simpelweg omdat de hamvraag ’wie betaalt en wie ruimt op’ door juridische touwtrekkerij niet altijd duidelijk was en vertragend werkte. Ook werden omwonenden niet of niet tijdig na een incident geïnformeerd over risico’s en aanpak, waardoor het gevoel van onveiligheid vaak onnodig werd vergroot.”

Behalve met (het Verbond van) verzekeraars is het plan voor de pilot mede tot stand gekomen in overleg met de koepelorganisatie van gemeenten, veiligheidsregio’s (brandweer) en omgevingsdiensten, waarvan er 5 van de 29 aan de pilot deelnemen: Brabant Noord, Flevoland/Gooi- en Vechtstreek, West Holland, Midden Holland en IJmond. Nadat het plan door het sectorbestuur van het Verbond van Verzekeraars was goedgekeurd, kon Stichting Salvage een en ander gaan voorbereiden.

Eerste resultaten

Na zes weken is er een eerste tussenbalans opgemaakt. Wat is daar uitgekomen? “Er zijn meer meldingen van asbestschades geweest dan gebruikelijk. Voorheen was het aandeel asbestschades in het totaal aantal meldingen 3 tot 5%; in de pilotperiode was dat ongeveer 10%. Ik zie dat als een bevestiging dat de pilot door alle betrokken partijen goed is ontvangen en opgepakt”, zegt Van Loo, die desgevraagd aangeeft de indruk zegt te hebben dat de nieuwe aanpak zeker sneller werkt dan voorheen en dat het proces ook beter controleerbaar is doordat de voortgang van begin tot het eind gemonitord wordt. Ik denk dat we daarnaast de eerste stappen hebben gezet in een betere communicatie met de betrokkenen. Het is nog te vroeg om te kunnen stellen dat we ook met de asbestsanering financieel voordeliger kunnen werken, maar ik ben ervan overtuigd dat we ook hierbij door een snelle interventie ter plekke de schadelast kunnen terugdringen, zoals we dat met Salvage al tientallen jaren doen.”

Op de vraag of hij met betrekking tot de pilot met asbestschades nog wat op zijn wensenlijstje heeft staan, volgt een bevestigend antwoord. “Het is een pilot en dus moet iedereen aan de nieuwe situatie wennen. Er zijn dan ook heel wat zaken te finetunen bij alle betrokken partijen, ook bij ons.  Daar gaan we dan ook zeker aan werken. Voor de pilot hebben 5 van de in totaal 29 Omgevingsdiensten  zich aangemeld. Het zou wenselijk zijn als dat er meer worden, het liefst allemaal.  Desalniettemin is de pilot goed geland, zo blijkt uit de tussentijdse evaluatie met verzekeraars. Het is dus zaak dat we met alle partijen op de ingeslagen weg voortgaan. Het motto van de pilot is immers ‘Samen doorpakken!’. Het gaat erom dat alle betrokken partijen in deze publiek-private samenwerking de handen overtuigd ineenslaan. Zonder een intensieve gezamenlijke inzet is de aanpak gedoemd te mislukken. Wij zullen als Stichting Salvage ons in elk geval inzetten om van de pilot een succes te maken.”

Foto asbest