‘Personenschade regelen, kijken in een glazen bol’

De personenschade masterclass “Personenschade regelen, kijken in een glazen bol” van Cunningham Lindsey Nederland vond dinsdag 29 mei traditiegetrouw plaats in hotel theater Figi in Zeist. De dagvoorzitter mr. Prem Radhakishun leidde deze middag op zijn eigen sprankelende wijze in goede banen. Het werkgebied van personenschade wijzigt snel door de invloed van nieuwe technologiën.

Na de opening door Martin de Haan, general manager personenschade bij Cunningham Lindsey Nederland, hield Han Houdijk, bewegingswetenschapper aan de VU, een vlammend betoog over de ontwikkelingen bij de productie van protheses en de complicaties die hierbij ontstaan. Hij lardeerde zijn presentatie met sprekende youtube filmpjes. Eerst een filmpje van een danseres en daarna een filmpje van een danseres met een moderne en geavanceerde prothese. Houdijk vroeg aan de zaal wie er beter danste: “de tapdanser eind jaren 40 van de vorige eeuw of de danseres met geavanceerde prothese anno nu?”.

Veel hangt af van de wilskracht en het herstelgedrag van de belanghebbende, die een ongeval overkomt. Vanuit de zaal kwamen onder ander de vragen: “Verwacht u dat mensen straks beter met een prothese kunnen werken dan zonder? Wat zullen dan de gevolgen nog zijn van een letsel?”. Het antwoord van Houdijk luidde: “In mijn lezing heb ik aandacht geschonken aan het complexe menselijk lichaam en alle diverse bewegingen. Bij een been gaat het om meer grovere bewegingen (buigen, kracht zetten, kracht opvangen), maar een hand is toch echt van een andere orde. De fijne motoriek is iets dat enorm moeilijk is om bionisch (het levende orgaan of lichaamsdeel imiterend of verbeterend) te krijgen. Het menselijk gedrag is moeilijk te beïnvloeden. Iedereen reageert anders op een letsel. Bovendien is het menselijk brein en de aansturing van de ledematen dusdanig complex, dat hier nog geen oplossingen voor zijn”. Het voorbeeld van de danseressen toont aan dat er veel mogelijk is.

Marlou van Rijn, paralympisch kampioen, vroeg aandacht voor haar stichting ‘Project Blade’, die sport voor kinderen met een aangeboren handicap verbetert. Uit de zaal kwam geen direct antwoord op haar vraag; “Waar begint het sporten voor kinderen?”. “In de sportzaak”, aldus van Rijn. Hier wordt vaak gezegd met jouw handicap kun je niet sporten. Zij is een samenwerking aangegaan met een fabrikant van protheses en blades. Het hardlopen met blades vergt veel training: “Ik was blij dat ik indoor kon rennen, omdat er dan een muur is die je afremt”. Op de vraag uit de zaal of zij er wel eens over gedacht had om met geavanceerde protheses te hardlopen reageerde van Rijn: “Ik ben zonder onderbenen geboren en heb altijd de protheses gehad, die ik nu ook gebruik. Ik heb wel eens een geavanceerde prothese geprobeerd, maar voor mij persoonlijk is het niets. Ik weet niet beter dan met mijn huidige protheses om te gaan”.

Na de pauze ging Erik Remmelzwaal, managing director Security Services bij KPN, in op de noodzaak en het belang van een goede beveiliging. In veel gevallen zit het lek niet alleen bij de organisatie zelf, maar ook bij providers. Remmelzwaal benadrukte de noodzaak om onder andere encryptie en wachtwoordmanager te gebruiken.

Sjaak Schouteren, partner en lid van het European Cyber Team van JLT Netherlands, sprak over Ransomware (programma dat een computer of de gegevens die erop staan, blokkeert en vervolgens van de gebruiker geld vraagt om de computer weer te ‘bevrijden’). Schouteren liet zien dat met een investering van € 1.500 het weinig moeite kost om een harde schijf met data over te nemen. “De zwakste schakel is en blijft de mens met zijn gedrag. Dit kunnen we slecht beïnvloeden”, aldus Schouteren, die hiermee de uitspraak van Houdijk van voor de pauze bevestigde.

Daarna gaf Chris van Dijk, mede-oprichter van Kennedy van der Laan een voortuitblik op de personenschaderegeling in de toekomst met de opkomst van meer First Party polissen, verdergaande herstelgerichte dienstverlening (onder andere hulp in natura). Van Dijk vroeg zich af of het huidige aansprakelijkheidssysteem nog wel van deze tijd is en nog betaalbaar. Ook kwam de zelfrijdende auto aan bod. “Is het dan logisch om de softwarefabrikant aansprakelijk te stellen voor een softwarefout, terwijl de kans op ongevallen met een menselijke bestuurder veel groter is?”, was de vraag van Van Dijk aan de zaal.

Deze wervelende, interactieve en actuele masterclass werd afgesloten door Martin de Haan met een verwijzing naar de natura hulp van Dé Letselschadehulpdienst en een donatie aan de stichting ‘Project Blade’. Na genoten te hebben van een heerlijk diner vertrokken de aanwezigen door de stortbuien.