Personenschade-expert Yvette van den Bos-Brink (Sedgwick): “Ik zie de toekomst van het vak rooskleurig in”

”Ik zie de toekomst van het expertisevak  rooskleurig in. Terwijl het aantal NIVRE ingeschreven schade-experts leek af te nemen, ziet zij juist dat steeds meer mensen schade-expert worden.”Dat stelt Yvette van den Bos-Brink, co-assurantiemanager Personenschade  bij Sedgwick in een nieuwe rubriek ‘Register-Expert aan het woord’ op de LinkedIn-pagina van het NIVRE.

Door meer bekendheid te geven aan het vak zal het vak volgens haar nog een mooie toekomst hebben. “Dit is ook één van de doelstellingen van Sedgwick. Medewerkers van Sedgwick spreken regelmatig op universiteiten en hogescholen over het vak van schade-expert. Hierdoor krijgen studenten een beter beeld van het vak en de interessante aspecten die hierbij komen kijken.”

Het stoffige imago dat rust op het vak vindt Yvette onterecht. “Dit komt vooral door onwetendheid. Men weet niet wat het vak inhoudt, waardoor het al snel als saai en stoffig wordt bestempeld. Het is juist een fantastisch vak en dat komt vooral door de diversiteit. Ik kom in fabrieken, volledig in beschermende kleding, maar ook op scholen en bij mensen thuis. Juist dat maakt mijn werk zo leuk, divers en helemaal niet saai en stoffig. Als schade-expert zie je meer bedrijven van binnen dan je studiegenoten in heel hun carrière”, aldus de vrouw, die na haar studie Nederlands Recht met interesse op het gebied van verzekerings- en aansprakelijkheidsrecht naar eigen zeggen ‘het vak is ingerold’. Al spreekt zij door haar interesse in het verzekerings- en aansprakelijkheidsrecht wel van ‘een logische stap’ om aan de slag te gaan als schade-expert.

Toegevoegde waarde

Op de vraag wat de toegevoegde waarde is van het NIVRE voor een Register-Expert?, antwoordt Yvette: “Ik vind het belangrijk om geregistreerd te staan bij het NIVRE. Voor mij heeft het veel toegevoegde waarde en vanuit mijn werkgever Sedgwick wordt dit ook gestimuleerd. Doordat je aan bepaalde eisen – zoals de NIVRE gedragsregels – moet voldoen, vind ik dat je bepaalde normen en waarden uitdraagt. Ik draag deze titel met trots en deel dit ook met de mensen waarmee ik in contact kom. Uiteraard draag ik bij de behandeling van letselschaden ook de kernwaarden van Sedgwick (groei, samenwerking en empathie) uit”. 

Daarnaast vindt zij de Permanente Educatie die het NIVRE verplicht stelt aan Register Experts een aangename stok achter de deur. “Zo leert je elk jaar over de nieuwe ontwikkelingen en werk je ook aan je persoonlijke ontplooiing. Ik vind het belangrijk om te blijven leren en te groeien en probeert hier zoveel mogelijk tijd voor in te plannen.”

De belangrijkste waarde die een schade-expert moet bezitten is volgens haar integriteit. “Zonder die kwaliteit kan het vak eigenlijk niet goed uitgevoerd worden. Klanten delen veel vertrouwelijke informatie met je en je komt op plekken waar normaal een buitenstaander niet mag komen. Ondanks dat ik hard kan zijn op de feiten, ben ik zacht op de mens. Ik wil iemand niet onnodig een vervelend gevoel geven. Daarnaast speelt  ook empathie een belangrijke rol speelt in dergelijke situaties. Zo voelt de mens zich gehoord. ”