Personeelstekort groter in notariaat dan in advocatuur

De krapte op de juridische arbeidsmarkt houdt aan. Zowel advocaten- als notariskantoren hebben momenteel grote moeite met het vinden van juridisch personeel. Dit blijkt uit het nieuwe onderzoek Werken in de Advocatuur en het Notariaat van Sdu en Advocatie.

Notariskantoren hebben nog de meeste moeite met het vinden van geschikte vakspecialisten: 61% zegt dat zij ‘moeilijk’ of ‘haast niet’ te vinden zijn. Bij de advocatenkantoren geeft 38% dit aan. Bij de notarissen is de krapte voor kleine en grotere kantoren even groot.

Bij advocaten hebben de wat grotere kantoren (zes advocaten of meer) aanzienlijk meer moeite met het vinden van geschikt juridisch personeel (van hen meldt 51% problemen) dan de kleinere (32% problemen).

Voor beide beroepsgroepen is het vinden van ondersteunend kantoorpersoneel minder moeilijk, al zijn het ook hier de notariskantoren die hierbij meer problemen ervaren: 31%, tegenover 16% van de advocatenkantoren. Voor beide beroepsgroepen geldt dat ‘het eigen netwerk’ nog steeds de belangrijkste bron is voor het vinden van nieuw personeel.

Juridisch personeel grafiek

Kunt u aan juridisch personeel komen?

Kantoorpersoneel grafiek

Kunt u aan kantoorpersoneel komen?

Bron: Werken in de Advocatuur en het Notariaat 2019

De andere kant van de medaille is dat advocaten en notarissen in loondienst zich behoorlijk zeker voelen van hun baan. Van de kandidaat-notarissen en de toegevoegd notarissen zegt 76%: ‘Ik voel me zeker van mijn baan’. Bij de advocaten in loondienst is dat 71%.

Zoeken naar nieuw werk
Een opvallend verschil tussen de beroepsgroepen is dat advocaten veel vaker dan notarissen stellen op zoek te zijn naar een andere baan. Van de advocaten in loondienst zegt bijna een derde op zoek te zijn naar ander werk (fors meer dan vorig jaar, toen 16% dit aangaf), bij de notarissen is dat slechts 18%. Bovendien zijn in de advocatuur vrouwen aanzienlijk meer ‘zoekend’ dan mannen.

De redenen om ander werk te ambiëren lopen sterk uiteen. Respondenten noemen onder meer een slechte sfeer op kantoor, onvoldoende mogelijkheden voor verdere ontwikkeling, hoge werkdruk, gebrekkige begeleiding, te weinig salaris, onvoldoende dynamiek. Soms speelt de man/vrouw-verhouding een rol: “Mijn huidige werkgever behandelt mij anders omdat ik een vrouw ben,” aldus een respondent.

Het dit jaar geheel vernieuwde onderzoek ‘Werken in de Advocatuur en het Notariaat’ werd afgelopen zomer gehouden via een internetenquête onder de leden van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) en onder lezers van Advocatie. Aan het onderzoek is deelgenomen door 504 advocaten (246 zelfstandig advocaten, 91 partners, 166 advocaat-medewerkers en 92 advocaat-stagiaires) en 686 notarissen (231 notarissen, 43 toegevoegd notarissen en 412 kandidaat-notarissen).

Voor het eerst is de input van advocaten en notarissen over inkomen, omzetverwachtingen, de mogelijkheid tot parttime werken, de balans werk-privé en andere factoren met elkaar vergeleken, wat hier en daar verrassende inzichten oplevert. Deze onderzoeksresultaten zijn terug te vinden in het nieuwe Advocatie Magazine