PE-programma NIVRE voor komende weken

Bij het NIVRE staan de komende weken  wederom een aantal cursussen en een workshop op het programma die voor en door de verschillende branchegroepen worden georganiseerd in het kader van de Permanente Educatie. Voor nadere informatie en aanmelden: www.nivre.nl.

Dinsdag 21 januari; branche Motorvoertuigen:  Autonoom rijden – een droom, nachtmerrie of werkelijkheid? 

Vanavond, dinsdag 21 januari staat voor de branche Motorvoertuigen een presentatie op het programma  over autonoom autorijden. De bijeenkomst vindt van 19.00 uur tot 22.00 uur plaats bij Van der Valk in Vianen.  

STEFtec Education wil een actieve rol spelen in het overdragen van kennis en ervaring met betrekking tot elektrische voertuigen en autonoom rijden. Tijdens een presentatie van twee keer zestig minuten geeft trainer Steffen Elgersma uitleg over de volgende onderwerpen:

· Historie

· Techniek

· Regelgeving

· Wat is het? De levels van autonoom rijden

· De huidige stand van de techniek 

Woensdag 22 januari; branche Brand:  NIVRE Verdiepingscursus Verzekeringsrecht

Op woensdag 22 januari a.s. wordt bij Van der Valk in Hilversum de gehele dag – van 09.30 – 16.30 uur – de NIVRE Verdiepingscursus Verzekeringsrecht georganiseerd voor ingeschrevenen in het NIVRE Register Brand.

Tijdens deze cursus wordt het actuele verzekeringsrecht behandeld, zoals dat op dit moment van kracht en in het kader van de brandverzekering relevant is. Daarbij wordt ook de praktijk gevolgd, waar het gaat om bepalingen waarvan in verzekeringsvoorwaarden kan en mag worden afgeweken. En waar het gaat om verzekeringsvoorwaarden die de klant minder rechten in het vooruitzicht stellen dan wettelijk is toegestaan.

Voorts komen enkele andere onderwerpen aan bod die voor brandschaderegeling relevant zijn: · datum ontstaan onzeker voorval in relatie tot de dekking · mededelingsplicht en de consequenties bij schending daarvan · premiebetaling en consequenties wanbetaling · (tussentijdse) opzegging · mededelingsplichten/meewerken bij schade en daaraan verbonden sancties · fraude (opzet tot misleiding) · verzekerde belangen/belanghebbenden · overgang van (verzekerd) belang · wettelijke uitsluitingen · verzekerde som en waarde-begrippen · deskundigentaxatie · bereddingskosten · expertisekosten en de kosten van de contra-expert · schadevergoeding · de verschillende appartementenclausules · samenloop van verzekeringen · subrogatie · verjaring · de VvE en de VvE-beheerder als intermediair · eigenaarsbelang en andere belangen · schuld- en risicoaansprakelijkheid · WAM

Elk onderwerp wordt behandeld vanuit de theorie, gevolgd door een casusbehandeling en bespreking op het terrein van de brandverzekering.

Donderdag 30 januari; branche Brand: NIVRE Specialistenbijeenkomst Inventaris-goederen

Op 30 januari a.s. zal er een specialistenbijeenkomsten Inventaris Goederen in de branche Brand plaatsvinden. De bijeenkomst vindt van 15.00-19.00 uur plaats bij het Bouwhuis Zoetermeer. Het doel is om in een klein gezelschap (maximaal 15 specialisten) op een open en interactieve manier ervaringen of vak-problematieken met elkaar te bespreken en verder te doorgronden. Deze bijeenkomst is expliciet voor NIVRE Register-Experts die actief werkzaam zijn op het gebied van inventaris-goederen en in het register geregistreerd staan met het specialisme Inventaris-goederen. Voor deze bijeenkomst zijn geen plaatsen meer beschikbaar.

Donderdag 30 januari; Branches Transport/Goederen, Aansprakelijkheid-Technische Varia, Brand: NIVRE Seminar Geur en Smaak

Voor ingeschrevenen in de branches Transport/Goederen, Aansprakelijkheid-Technische Varia en Brand vindt op donderdag 30 januari 2020 in het VNAB kennis- en ontmoetingscentrum ‘De Nieuwe Boompjes’ in  Rotterdam het seminar ‘Geur en Smaak’ plaats.

Tijdens dit seminar zullen de sprekers, dr ir Bob Cramwinckel (CSO – Centrum voor Smaakonderzoek Wageningen) en Wim Vaessen (Essensor), in hun presentaties ingaan op de diverse aspecten van geur en smaak, evenals de toepassing ervan en het onderzoek ernaar.

Donderdag 6 februari; branches Toedrachtonderzoek/Register Coördinator Fraudebeheersing: Kifid en de gerechtelijk deskundige

Voor ingeschrevenen in het NIVRE Register Toedrachtonderzoek en het geassocieerd Register Coördinator Fraudebeheersing staat op donderdag 6 februari a.s. een PE-bijeenkomst op het programma rond KiFid en de gerechtelijke deskundige. De bijeenkomst vindt van 14.00 tot 20.00 uur plaats bij Van der Valk in Hilversum.

Tijdens deze bijeenkomst zal mr. Ing. Nico M. Keijser CDPO, secretaris van het Landelijk Register van Gerechtelijke Deskundigen LRGD., ingaan op aspecten van het optreden als deskundige in rechte en maakt daarbij vergelijkingen met het werk als onderzoeker of expert in opdracht van één partij. De presentatie van Nico Keijser is gesplitst in twee delen. In het eerste deel gaat hij in op het uitvoeren van het onderzoek, het toepassen van hoor en wederhoor en de te stellen eisen aan de rapportage. In het tweede deel gaat hij specifiek in op het optreden als deskundige bij de rechter.

Mevrouw mr.  Irene  Venker, sinds 2011 werkzaam bij Kifid als secretaris-jurist van de Geschillencommissie, zal in haar presentatie kort ingaan op wat Kifid doet en hoe het klachteninstituut te werk gaat. Meer in het bijzonder zal zij stil staan bij verschillende aspecten van interne en externe registratie van persoonsgegevens door Verzekeraars. Een verzekeraar registreert om verzekeringsfraude op te sporen en te voorkomen. Anderzijds heeft verzekerde belang bij privacybescherming. Dit spanningsveld tussen verzekeraar en verzekerde is een bron voor terugkerende vraagstukken bij Kifid. Irene Venker geeft u graag een inkijk in de Kifid-praktijk.  Zij zal haar presentatie illustreren met concrete voorbeelden uit de jurisprudentie en klachtenpraktijk van Kifid.

Woensdag 12 februari; Branches Scheepvaart & Techniek en Transport/Goederen: Expertisecafé “Brand aan boord van containerschepen”

Voor ingeschrevenen in het NIVRE Register, branches Scheepvaart & Techniek en Transport/Goederen, vindt op woensdag 12 februari 2020 het Expertisecafé ‘Brand aan boord van containerschepen’ plaats. De spreker is Jeroen de Haas van BMT, een marine casualty- onderzoeker; hij en zijn brandteam bij BMT onderzoeken namens verzekeraars deze incidenten. Voorts treden zij op als deskundige voor de rechtbank en bij arbitrage. In zijn presentatie “Brand aan boord van containerschepen” zal Jeroen de Haas een historisch overzicht van branden geven, uitleg geven over de meest belangrijke oorzaken en ingaan op de recente initiatieven van de containerindustrie en overheden om het risico van brand te verkleinen en de brandbestrijdings-capaciteit aan boord te verbeteren.