PE-programma NIVRE voor de maand november

 

Bij het NIVRE staan deze maand een aantal lezingen, seminars, trainingen, workshops en bedrijfsbezoeken op het programma die voor en door de verschillende branchegroepen worden georganiseerd in het kader van de Permanente Educatie. Voor nadere informatie en aanmelden: www.nivre.nl;

 Woensdag 1 november; alle branches: Seminar Privacy

Op 1 november a.s. organiseren de (geassocieerde) branchegroepen Risicodeskundigen en Coördinatoren Fraudebeheersing van 15.00 tot 20.00 uur in Hotel Vianen in Vianen een seminar over privacy. Tijdens dit seminar zal ingegaan worden op de GDPR (General Data Protection Regulation), een (Europabrede) wet die de Nederlandse Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) per 25 mei 2018 zal vervangen en ook het werk van de expert beïnvloedt.  Sprekers zijn Bas Baks en Leonard Böhmer, beide bij CMS Utrecht werkzaam als partner/advocaat, die in hun presentatie zullen ingaan op het juridisch kader van de privacywetgeving. Hoe zijn de wetten en regels aangaande privacy op dit moment? En wat gaat er veranderen met de GDPR die op 25 mei 2018 van kracht wordt? Daarna belicht spreekt Jean Paul van Schoonhoven, medeoprichter en directeur van Legal2Practice in Arnhem en tevens sinds eind 2015 Chief Privacy Officer bij PostNL, de praktische/operationele kant, evenals de consequenties van de nieuwe wetgeving.

Donderdag 2 november; Geassocieerd Register Risicodeskundigen (vakgroep Groot-Zakelijk) en het Platform van het Verbond van Verzekeraars: Seminar PGS 15 opslagvoorziening groter dan 10 ton (Reprise)

Op donderdag 2 november a.s. organiseert de vakcommissie Groot-Zakelijk van het Geassocieerd Register Risicodeskundigen en het Platform van het Verbond van Verzekeraars van 13.00 tot 18.30 uur opnieuw een sessie van het seminar ‘PGS 15 opslavoorziening groter dan 10 ton’. Plaats van handeling is Neele-Vat Logistics op de Maasvlakte, één van de grotere logistieke dienstverleners in de regio Rotterdam.

Het seminar verschaft duidelijkheid over de wijze waarop een PGS 15 opslagvoorziening, specifiek > 10 ton, moet worden gerealiseerd. Hierbij zullen de belangrijkste aandachtspunten worden doorgenomen, vanaf de bouwkundige voorzieningen tot aan (de effectiviteit) de automatische blusmethoden op basis van schuim en CO2. De PGS 15 zal hierbij als richtlijn gelden, maar er wordt ook stil gestaan bij de mogelijke onduidelijkheden in de regelgeving en waar de PGS 15 richtlijn mogelijk te kort schiet!

Er staan vijf presentaties op het programma alsmede een rondleiding door de bedrijfsgebouwen. De sprekers zijn: John Taks (Designlogic, Aandachtspunten vanaf idee tot aan bouwfase), Anton van Ballegooijen of Peter Voshol (R2B/KIWA, PGS 15 >10 ton), Raymond van Delden & William Holvoet (Conferm, bouwkundig deel), Pieter Verstappen (SAVAL, Automatische blusinstallatie op basis van schuim) en Jan de Bruin (ANSUL Solutions, Automatische blusinstallatie op basis van blusgas CO2).

Donderdag 9 november: Geassocieerd Register Risicodeskundigen (vakgroep Vervoer & Transport) en het Platform van het Verbond van Verzekeraars: Seminar Veiligheid, zekerheid en vertrouwen in transport?

Op donderdag 9 november a.s. organiseren de vakgroep Vervoer & Transport van het geassocieerd Register Risicodeskundige en het Platform van het Verbond van Verzekeraars het seminar ‘Veiligheid, Zekerheid en Vertrouwen in transport? Samen met Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De bijeenkomst vindt van 15.00 tot 19.30 uur plaats bij Achmea/Interpolis in Tilburg.,

Het programma ziet er als onderstaand uit:

  • Algemene introductie ILT en in kaart brengen mogelijke gezamenlijke raakvlakken. Aansluitend ruimte voor uitwisseling over raakvlakken tussen de ILT en het platform risicodeskundigen. Er zal ingegaan worden op de vraag wanneer een chauffeur zonder code 95 rijdt (een ongeval veroorzaakt): is hij dan in het bezit van een geldig rijbewijs?
  • Transport gevaarlijke stoffen, incidentenonderzoek en trends. Aansluitend discussie aangaande dit onderwerp, eventueel middels stellingen. Indien mogelijk zullen ervaringen met LNG mee genomen worden.
  • Goederenvervoer, fraude, trends. Aansluitend discussie aangaande dit onderwerp, eventueel middels stellingen. De parkeerproblemen, rusttijden en gecertificeerde parkeerplaatsen komen aan bod.

 

Woensdag 15 en donderdag 16 november 2017; Branche Brand: Bezoek aan Amsterdams Venduhuis de Eland en de Zon

Voor de ingeschrevenen bij de branchegroep Brand staat voor woensdag 15 en donderdag 16 november a.s. een bedrijfsbezoek op het programma bij het Amsterdams Venduhuis de Eland en de Zon in Diemen, een van de oudste veilinghuizen van Nederland. Beide bijeenkomsten beginnen om 15.30 uur (ontvangst vanaf 15.00 uur) en worden omstreeks 18.00 uur afgesloten met een netwerkborrel.

Wat is een veilinghuis en wat komt er allemaal bij kijken? Dit zijn vragen die Nick Landwaard, Registerveilinghouder, Taxateur Kunst en Antiek, tijdens zijn presentatie zal beantwoorden. Vervolgens nemen de veilinghouders Elise Trommelen en Nick Landwaard de deelnemers mee langs de highlights van de actuele veiling en zullen restauratoren op het gebied van porselein, meubelen en tapijten een workshop verzorgen. Het programma wordt plenair afgesloten met een gastspreker en een meerkeuzetoets (pilot). Aansluitend vindt er een aangeklede borrel plaats met mogelijkheid voor netwerken, vragen en vrije kijkmogelijkheid.

Donderdag 16 november; Branche Transport/Goederen; Expertisecafé over drone inspecties

Op donderdag 16 november a.s. staat er voor de branchegroep Transport/Goederen van 19.00 tot 21.30 uur in het Zalmhuis in Rotterdam een nieuwe editie van het Expertisecafé op het programma. Dit keer staat de bijeenkomst in het teken van drone-inspecties. De presentatie wordt verzorgd door David Knukkel, CEO van RIMS BV (Robotica in Maintenance Strategies) in Delft. RIMS voert drone inspecties uit. en is erkend door Bureau Veritas als “approved supplier”, hetgeen betekent dat reders RIMS mogen inhuren om experts te assisteren bij schadeopnamen. David Knukkel zal in zijn presentatie uitleg geven over de manier waarop de inspecties van “enclosed spaces” in het verleden werden gedaan en zoals RIMS ze nu doet, evenals welke techniek zij in de toekomst verwachten te gaan gebruiken. Tevens zal hij een demonstratie met een drone geven.

Donderdag 23 november; Branche Personenschade: Seminar ‘What you see is what you get!’

Op donderdag 23 november a.s. vindt bij Corpus (Reis door de Mens) in Leiden/Oegstgeest van 14.00 tot 19.30 uur een seminar plaats voor de branchegroep Personenschade met als titel ‘What you see is what  you get’.  Vanuit verschillende invalshoeken zal tijdens dit seminar de invloed van onder andere vooroordelen, aannames etc. op de waarheidsvinding worden belicht.  Chris van Dijk, één van de mede-oprichters van advocatenkantoor Kennedy Van der Laan, eveneens optredend als plaatsvervangend rechter  en  gespecialiseerd in medische, werkgevers-, beroep- en productaansprakelijkheid- en grote materiële schades, treedt op als dagvoorzitter. Daarnaast zijn er twee gastsprekers: Ton Derksen, voormalig hoogleraar wetenschapsfilosofie aan de universiteiten van Nijmegen en Tilburg en auteur van onder meer het boek over de zaak Lucia de Berk, en Dinesh Kaulesar Sukul, voormalig Hoofdafdeling Traumatologie van het Academisch Ziekenhuis Dijkzigt in Rotterdam en thans als Medisch Adviseur verbonden aan Cunningham Lindsey Nederland.

Vanuit de cognitiefilosofie en psychologie is volgens Derksen bekend dat elke waarneming met theorie geladen is. Datzelfde geldt ook voor deskundigen “Die theorie kan aangeboren zijn, maar ze kan ook onbewust door ons brein als uitgangpunt genomen worden. Met een andere theorie kun je daarom andere dingen gaan zien”, aldus Derksen, volgens wie kennis dus de uitkomst kleurt van wat we zien, Soms moet je bewust een alternatieve theorie inzetten om de dingen anders (beter?) te zien.”

In zijn presentatie zal de heer Kaulesar Sukul de medisch specialistische expertise in al zijn facetten bespreken. Dat wil zeggen: de gebruikelijke gang van zaken en diverse aspecten zoals pitfalls en de consequenties daarvan. De presentatie laat live zien hoe een dergelijke expertise zou kunnen gaan. Aansluitend bestaat de gelegenheid voor een rondleiding door Corpus (Reis door de mens).

Woensdag 28 november en 7 december; Branche Toedrachtonderzoek: ‘De toedrachtonderzoeker aan het woord’

Op dinsdag 28 november a.s. en donderdag 7 december a.s. organiseert de branche Toedrachtonderzoek van 19.00 tot 21.30 uur in Van der Valk Den Bosch/Vught resp. Van der Valk Zwolle een tweetal kennisbijeenkomsten met als titel ‘De toedrachtonderzoeker aan het woord.

Het doel van deze intervisiebijeenkomst is om in een klein gezelschap (circa vijftien onderzoekers) op een open manier allerlei ‘vak-problematiek’ met elkaar te bespreken en verder te doorgronden. De agenda is aan de deelnemers.  Waar lopen zij tegen aan in de dagelijkse praktijk? Bijvoorbeeld: Welke spelregels zijn er in onderzoeksland, wat vindt u van de SWOT-analyse van de branche Toedrachtonderzoek, hoe zijn uw ervaringen in het veld, wat zijn uw ervaringen met het NIVRE, hoe denkt u over innovatie, hoe ziet úw zakelijke toekomst eruit?  Kortom: een blik op de toekomst mét inspraak van de toedrachtonderzoeker zelf!