PE-programma NIVRE voor de maand november

Bij het NIVRE staan in de maand november wederom tal van lezingen, seminars, trainingen, workshops en bedrijfsbezoeken op het programma die voor en door de verschillende branchegroepen worden georganiseerd in het kader van de Permanente Educatie. Voor nadere informatie en aanmelden: www.nivre.nl.

Donderdag 1 en 8 november a.s.; Branche Monitoring Bouw & Infra: Geotechnische risico’s bij bouwprojecten

 Voor de Branchegroep Monitoring Bouw & Infra staat op donderdag 1 en 8 november a.s. de tweedaagse cursus ‘Geotechnische risico’s bij bouwprojecten’ op het programma. Op beide dagen vindt de cursus van het opleidingsinstituut PAO Techniek en Management plaats van 15.30 tot 20.00 uur bij Van der Valk in Vianen.  

 In deze korte cursus leren de deelnemers de basisbeginselen van geotechniek en funderingstechniek, de belangrijkste geotechnische problemen en risico’s herkennen en er adequaat op te reageren. Daarnaast komen praktische geotechnische aspecten in deze cursus aan de orde. De bouwput en verschillende funderingstechnieken staan in de cursus centraal. Ook is er speciale aandacht voor omgevingsbeïnvloeding en de noodzaak van een goede vooropname. De cursus wordt afgesloten met een examen.

Na het volgen van de cursus hebben de deelnemers een overzicht en gevoel van hoe grond nu werkt, kennen ze de meerwaarde van grondonderzoek, de verschillende constructies die in de grond worden toegepast en de belangrijkste geotechnische risico’s in een bouwproject.

Dinsdag 6 november a.s.; branche Motorvoertuigen: ‘Vol innovatieve technologie; waterstofauto is de naam!

Voor de branchegroep Motorvoertuigen staat op dinsdag 6 november a.s. een PE-bijeenkomst met als titel ‘Vol innovatieve technologie; Waterstofauto is de naam! De bijeenkomst vindt van 18.30 tot 22.00 uur plaats in het Mondriaan Techniek Innovatiehuis in Den Haag.

In de auto-industrie wordt in hoog tempo gewerkt aan nieuwe vormen van aandrijving. Benzine- en dieselmotoren maken nu plaats voor elektrische en door middel van waterstof aangedreven krachtbronnen. De waterstofauto staat echter nog aan het begin van zijn entree in deze wereld. Adriaan van Broekhoven, aan de ANWB verbonden als technisch trainer en lesstofontwikkelaar, vertelt meer over het fenomeen waterstofauto en zoomt sterk in op de techniek. Hierbij komen onderwerpen aan bod zoals waterstoftanks; veiligheidssystemen; de werking van de brandstofcel; hoogspanningselektronica en de eisen die worden gesteld aan tankstations.Tijdens de bijeenkomst zijn diverse waterstofauto’s aanwezig voor uitleg en bezichtiging.

Donderdag 8 november a.s.; alle branches: De psychologie van het schadespel

Op donderdag 8 november a.s. vindt de eendaagse NIVRE-training ‘De psychologie van het schadespel’ plaats, die in samenwerking met Bleeker training & advies speciaal is ontwikkeld voor het NIVRE. Doel is het effectief kunnen communiceren onder spanning en het leren de ‘angels’ uit een gesprek te halen. Het programma heeft een interactief en door het werken met een acteur ook een levensecht karakter. Tijdens het programma komen onder meer aan bod: het herkennen van gedrag, omgaan met vervelende vragen en weerstand, het beïnvloeden van jezelf en je eigen spanning en het beïnvloeden van de ander, emotie en agressie. De training wordt van 09.00 tot 16.00 uur gegeven bij Bouw & Infra Park in Harderwijk.

Dinsdag 13 november a.s.; Risicodeskundigen: Nieuwe uitdagingen met LNG in de gebruiksfase

Op dinsdag 13 november a.s. organiseert de commissie Vervoer & Transport van het geassocieerd Register Risicodeskundigen (NIVRE) en het Platform van het Verbond van Verzekeraars in samenwerking met de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond (VRR) een seminar met als titel ‘Nieuwe uitdagingen met LNG in de gebruiksfase’. Het seminar vindt plaats van 15.00 tot 20.30 uur bij de Brandweerkazerne Vlaardingen.

Doel van het seminar is de bekendheid te vergroten van het gebruik van LNG als brandstof, een nieuw type energie die aan het voertuig kan worden toegevoegd. Het gebruik van LNG brandstof is echter nog onbekend. Tijdens deze bijeenkomst zullen er diverse workshops worden gehouden. De focus zal liggen op LNG voor trucks en de veilige introductie bij eindgebruikers.

Na de inloop met rondleiding langs de brandweervoertuigen is er een lezing met als titel ‘Energietransitie en de benodigde management of change in de hele keten’. Daarna vinden er twee workshops plaats. Eén over ‘LNG Truck inpandig betrokken bij brand’, de ander over ‘Praktijk demo vlammen en gassen’. De bijeenkomst wordt plenair afgesloten, waarna omstreeks 20.30 uur een netwerkborrel plaatsvindt.

Woensdag 14 november a.s.; Branche Motorvoertuien: NIVRE Expertisecafé Motorvoertuigen, groet en ontmoet!

Op woensdag 14 november a.s. organiseert de branche Motorvoertuigen van 14.30 tot 20.00 uur een nieuwe editie van het Expertisecafé bij Mercedes-Benz Cars Nederland B.V.in Utrecht. Er staat meerdere presentaties op het programma.     

De veranderende rol van de Autoruit: Tijdens een duo presentatie van Saint-Gobain en Hella Gutmann wordt er dieper ingegaan op de toekomst van automobiliteit en de veranderende rol van de autoruit en ruitkalibratie hierin. Een deel van de presentatie gaat over de noodzaak van kalibreren na een ruitvervanging. Van letterlijk “Windshield” (Windstop) naar onderdeel van ADAS systemen. En in de toekomst de “smart windscreen” en de consequenties die hangen aan het vervangen van de ruit (o.a. kalibratie van ADAS systemen). Sprekers Niels Baartmans en Jurgen Cassauw.
Uitlezen en diagnose vooraf en tijdens schade-afhandeling: Er komen steeds meer elektrische componenten in een voertuig. Voertuigen worden door vele sensoren en regelapparaten steeds slimmer. Deze componenten kunnen voor, tijdens en na een schade voor problemen en onverwachte kosten zorgen. Door middel van voorbeelden zal John Philips van GMTO inzicht geven in de volgende onderwerpen:

  • Hoe krijg je snel een totaaloverzicht van de elektrische staat van een voertuig.
  • Heeft een storing/ foutcode te maken met de schade.
  • Moeten we rekening houden met meerwerk i.v.m. verborgen systemen (bijvoorbeeld radarsysteem achter de grill).
  • Welke mogelijkheden zijn er voor het schade bedrijf/ schade expert om op eigen locatie diagnose te doen.
  • Waar moet men rekening mee houden bij schade aan hybride of E-voertuigen.                                                                                                                                                                                                   Airconditioning; geen overbodige luxe, maar meer en meer een onmisbare voorziening.

Maurice van der Loop en Joost Bouwmeester van Waeco Airconservice vertellen over de ontwikkelingen in de aircowereld te vertellen, over de EU regelgeving, koudemiddelen en wat te doen bij schade!

Donderdag 15 november a.s.; Branche toedrachtonderzoek: “Voertuigcriminaliteit’

De branchegroep Toedrachtonderzoek organiseert op donderdag 15 november a.s. een bijeenkomst rond het thema ‘Voertuigcriminaliteit’. In het Healey Museum in Vreeland zullen tussen 14.00 en 19.30 uur drie sprekers over dit onderwerp het woord voeren.

Paul Engelsman zal namens stichting VbV inzicht geven in vormen van (publiek-private) samenwerking, gericht op het terugvinden en terughalen van gestolen voertuigen en hiermee het leveren van een bijdrage aan schadelastbeheer. Harold van der Meer van Meer Onderzoek  zal een presentatie geven over de algemene indicaties van een mogelijke fraude op het gebied van verkeersongevallen. Hierbij zullen meerdere praktijkvoorbeelden voorbij komen en zal middels beelden worden getoond hoe de fraude werd ontdekt c.q. vastgesteld. Joos Spätjens van Post-Crash Voertuig Diagnose zal een presentatie verzorgen aan de hand van twee praktijkcasussen; welke informatie uit een voertuig kan worden gelezen na een partiële diefstal (onderdelen diefstal) en welke na een aanrijding.      

Donderdag 15 november; voor alle branches: Nieuwe NIVRE-training ‘Weerbaar schaderegelen’

NIVRE heeft het bestaande palet aan trainingen uitgebreid met ‘Weerbaar schaderegelen’, een nieuwe training die primair bestemd is voor NIVRE Register-Experts die eerder de NIVRE-training ‘De psychologie van het schadespel’ hebben gevolgd. De eerste sessie vindt op donderdag 15 november a.s. van 09.00 tot 16.00 uur plaats bij Bouw & Infra Park in Harderwijk. Deze training is door Bleeker Training & advies ontwikkeld met als doel het bewust maken en voorbereiden op risico’s tijdens werkzaamheden en hoe te handelen bij grensoverschrijdend gedrag.

In een toelichting op de nieuwe training stelt NIVRE: “Steeds vaker komt bij experts een gevoel van onveiligheid om de hoek kijken wanneer schade-expert op huis- of locatie bezoek gaat. Het gaat daarbij onder andere om experts die tijdens een schaderegeling onheus bejegend of bedreigd worden of andere in andere onveilige situaties hebben moeten werken. Ook de hoeveelheid aan ‘zware‘ gesprekken, bijvoorbeeld een schadeafhandeling van iemand die zwaar letsel heeft opgelopen of een dierbare is verloren. Tot nu toe was er niets geregeld om de experts daarin te begeleiden en wij zijn heel content dat er nu een training is ontwikkeld.”

Tijdens de interactieve dag-training komen de volgende onderwerpen aan bod: voorbereiden huisbezoek, veilig op huisbezoek, grensoverschrijdend gedrag en weer naar huis. Het vooraf opstellen en insturen van een casus omtrent een leervraag is een verplicht onderdeel van deze training.

 Dinsdag 20 november a.s.; branche Transport/Goederen: Expertisecafé ‘Ladingzekering’

Voor de branchegroep Transport/Goederen staat er voor dinsdag 20 november a.s. weer een editie van het Expertisecafé op het programma. De bijeenkomst in het Zalmhuis in Capelle aan den IJssel, die wordt gehouden van 19.00 tot 21.45 uur, staat dit keer in het teken van het onderwerp ‘Ladingzekering’.   De presentatie wordt verzorgd door Perry van Berlo, Development Engineer van Cordstrap en ISO gecertificeerd adviseur en trainer op het gebied van ladingzekering.  Hij zal in zijn presentatie ingaan op bewustwording, risico’s tijdens transport, gevolgen van een onvoldoende beschermde lading, verantwoordelijkheden, wet- en regelgeving, best practices (CTU code), krachten tijdens transport en het beschermen van lading.

 Voor de branchegroepen Aansprakelijkheid-Technische Varia / Agrarisch / Monitoring Bouw&Infra wordt op woensdag 28 november a.s. van 15.00 tot 20.00 uur in Hotel Vianen te Vianen het seminar ‘Jurisprudentie schadevaststelling’ gehouden. Aan de hand van een drietal rechterlijke uitspraken zal in dit seminar worden ingegaan op enkele veelvoorkomende knelpunten waar schade-experts in de praktijk mee te maken hebben. Het schadebegrip staat hierbij centraal.

Tijdens het seminar zullen een drietal  sprekers hun visie geven op deze knelpunten en de discussie hierover aangaan met de deelnemers. Dat zijn Marthe Peters, advocaat bij Ekelmans & Meijer Advocaten, Frank Schaaf, partner bij Ekelmans & Meijer Advocaten, en Maurits Oudenaarden, advocaat bij Kennedy van der Laan.