Overweldigende belangstelling voor EMN Masterclass over asbest; mogelijk extra sessie

Het onderwerp asbest leeft. Dat kan worden geconcludeerd uit de ‘Masteclass, die EMN gisteren (11 april jl.) organiseerde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Op de bijeenkomst waren  het maximaal aanwezigen relaties uit de verzekerings- en  schaderegelingsbranche gekomen, terwijl nog een een 50-tal belangstellenden  op de wachtlijst’stonden. EMN overweegt mogelijk in de loop van dit jaar een tweede sessie van deze masterclass te organiseren, die als titel had ’Verbod op bezit asbetdaken in   2024: wat zijn de gevolgen voor de verzekeringswereld?”

Tijdens de bijeenkomst bleek er bij al van beroepsgroepen nog veel onduidelijkheid te bestaan over de consequenties van de snel veranderende wet-en regelgeving op dit gebied voor de praktijk van alledag. Mede door de vele bij ‘de zaal’levende vragen liep et programma dan ook fors uit. Ook lijkt het streven van de overheid op het verbod  op asbestdaken in 2024 praktisch lastig haalbaar, mede gezien de momenteel beschikbare saneringscapaciteit.

Tijdens de bijeenkomst gingen de beide EMN-experts  Derk Bruintjes en Michel Achten Asbestin op wat asbest precies is, de wetgeving en trends, de huidige situatie en aanloop naar het verbod, opruimen en regelgeving en waar lopen we tegen aan? Annet van Duijn (Dirkzwager advocaten en notarissen N.V.) belichtte de juridische aspecten van het verbod op asbestdaken, de vergoeding van kosten en schade als gevolg van een asbestverontreiniging en de gevolgen voor aansprakelijkheid, verzekeringsdekking en regresmogelijkheden als er per 2024 een verbod op asbestdaken geldt. Op de foto de drie inleiders