Overstromingsschade Slovenie kan oplopen tot 500 miljoen euro

Slovenië heeft te maken gehad met de ergste natuurramp ooit in zijn geschiedenis, zei premier Robert Golob zaterdag, nadat verwoestende overstromingen schade veroorzaakten die wordt geschat op een half miljard euro. Verwoestende overstromingen op donderdag en vrijdag doodden drie mensen en verwoestten wegen, bruggen en huizen. Tweederde van het grondgebied was getroffen..

De overstromingen waren “de grootste natuurramp” in de geschiedenis van Slovenië, zei Golob na een vergadering van de Nationale Veiligheidsraad van het land op zaterdag. Nadat vrijdag drie doden waren gemeld die verband hielden met het weer, meldden Sloveense media volgens nog niet bevestrigde berichten zaterdag dat er nog een dode was gevonden in de hoofdstad Ljubljana.

De overstromingen werden vrijdag veroorzaakt door stortregens die ervoor zorgden dat rivieren snel kolken en huizen, velden en steden binnenstroomden. Volgens de Sloveense weerdienst viel er in minder dan een dag een hoeveelheid regen die normaal in een maand valt. .Experts zeggen dat extreme weersomstandigheden deels worden aangewakkerd door klimaatverandering. Delen van Europa werden in de zomer getroffen door recordhitte en bosbranden.

Premier Golob zei dat vooral de wegen- en energie-infrastructuur zwaar getroffen zijn, evenals honderden huizen en andere gebouwen. Duizenden mensen moesten hun huizen evacueren en velen moesten worden gered door helikopters of brandweerlieden in boten. Ook veel vakantiegangers werden gedupeerd.Op foto’s waren hele dorpen onder water te zien, vernielde kampeerterreinen, auto’s die vastzaten in de modder en kinderspeelgoed dat tegen hekken was gepropt.

Het persbureau STA meldde dat belangrijke wegen in delen van Slovenië zaterdag ook gedeeltelijk afgesloten bleven vanwege de overstromingen, waaronder de belangrijkste snelweg door het land. Tientallen bruggen zijn ook ingestort en de autoriteiten riepen mensen op nergens heen te gaan totdat de schade volledig is vastgesteld.

Vorige maand kwamen in Servië drie mensen om het leven tijdens een andere dodelijke storm die over de Balkan trok, meldden lokale media. De storm raasde eerst door Slovenië, daarna door Kroatië en vervolgens door Servië en Bosnië, met rukwinden en zware regenval.