Opnieuw meer verkeersdoden verwacht in 2017

In 2020 mogen in Nederland niet meer dan 500 doden vallen in het verkeer. Dat is het doel van de overheid, dat inmiddels onhaalbaar lijkt. In 2016 nam het aantal doden in het verkeer zelfs  toe tot 629 en op basis van de cijfers over het eerste half jaar worden dat er in 2017 niet minder.Dat blijkt uit een rapport van het STAR-initiatief, dat streeft naar een betere registratie van verkeersongevallen. De ongevallen vielen verspreid over het hele land.

Uit de analyse van gegevens van de afgelopen 3,5 jaar valt op dat de meeste verkeersdoden vielen op wegen waar maximaal 50 kilometer per uur mag worden gereden. Nog opvallender:  veel  slachtoffers (41%) kwamen bij een verkeersongeval in de eigen woonplaats om het leven. Onder de dodelijke slachtoffers  zijn naar verhouding veel  fietsende ouderen: één op de zes mensen die verongelukten in de eigen woonplaats was ouder dan 70 en reed op een fiets. Een andere opvallend gegeven is dat de meeste verkeersdoden niet vallen in de drukke ochtend- of avondspits, maar op de doordeweekse middagen en vooral op donderdagmiddagen  tussen 14.00 en 16.00 uur.  Volgens STAR wordt er aan het begin van de middag vaak harder gereden, omdat het minder druk is op de weg. Tegelijkertijd zijn er wel veel jongeren op pad, die bijvoorbeeld van school naar huis gaan met fiets of scooter.

 In Europees verband werkt de politie aan een project om weggebruikers meer bewust te maken van de risico’s in het verkeer. Doel is één dag in het jaar zonder verkeersdoden in heel Europa. Dit jaar valt het project op 21 september: gisteren dus. Samen met Veilig Verkeer Nederland voert de politie in het land actie.

Meer doden in verkeer door e-bike

Het aantal dodelijke verkeersongevallen met e-bikes neemt toe. De elektrische fiets is inmiddels ‘dodelijker’ dan de bromfiets, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de politie.  In 2016 vielen in totaal 629 doden in het verkeer, onder wie 189 fietsers. Onder die doden waren volgens de politie zeker 28 e-bikers. Sinds 2014 zijn zeker 79 e-bikers in Nederland omgekomen bij een verkeersongeval en het aandeel van e-bikers onder het totaal aantal verkeersdoden neemt toe. Zo zijn bestuurders van een e-bike vaker slachtoffer van een fataal verkeersongeval dan bromfietsrijders. Vooral ouderen lopen gevaar: 87% van de verkeersdoden op een e-bike is 60 jaar of ouder.

Egbert-Jan van Hasselt, landelijk projectleider infrastructuur bij de Nationale Politie, spreekt van een zorgwekkende ontwikkeling. “Door de vergrijzing zien we dat mensen steeds langer mobiel blijven en vaker kiezen voor een e-bike. Dat is op zich mooi want bewegen is goed.  Maar helaas missen sommige ouderen de vaardigheid om een e-bike te besturen. Het aantal ongelukken neemt daardoor toe. Het zou goed zijn als meer mensen een cursus volgen. Want de e-bike is geen gewone fiets. Het geeft je een extra zetje, en dat gebeurt soms onverwachts. Daardoor kun je wankelen, slingeren en soms zelfs vallen.”

Hij  wijst daarnaast op de toegenomen drukte op het fietspad. “Op het fietspad had je vroeger alleen maar gelijkgezinden, mensen die een gelijk tempo hadden. Maar nu zien we e-bikes, gewone fietsen, supersnelle elektrische fietsen en bakfietsen. Kortom: het is gevaarlijker geworden.” De politie geeft verder aan e-bikers een dringend ‘helmadvies’. “Draag een helm, zeker als je wat ouder bent. Onderzoek laat zien dat het dragen van een helm ernstig letsel kan voorkomen.”

Tegengeluiden

Tegengeluiden komen van Veilig Verkeer Nederland  en de Fietserbond. Hoewel beide organisaties de toename van het aantal slachtoffers onder de e-bikers als ernstig en zorgwekkend  bestempelen, zien zij geen heil in de fietshelm. Veilig Verkeer Nederland: “Mensen willen graag met hun kop in de wind fietsen”, zegt woordvoerder Rob Stomphorst. Zijn organisatie adviseert ouderen – die veruit het vaakst slachtoffer zijn – een training te volgen om veilig met de e-bike de straat op te kunnen. “Bij zo’n cursus geven we praktische tips, zoals bijv. je zadel niet te hoog te zetten, zodat je met beide voeten plat op de grond kunt staan. Daarmee voorkom je valpartijen. Ook adviseren we met een e-bike niet te hard door de bocht te gaan. Juist in bochten gaat het vaak mis.”

Ook de Fietsersbond is fel tegen een wettelijke verplichting om een helm te dragen. ´Zo’n helm heeft bij een botsing op hoge snelheid vaak geen toegevoegde waarde”, zegt Wim Bot van de Fietsersbond. Bot ziet liever dat de maximumsnelheid in de bebouwde kom voor auto’s omlaag gaat van 50 naar 30 kilometer per uur. ,,Dat heeft pas echt effect: je zult zien dat het aantal fatale ongelukken dan snel afneemt.”