Openbaar Ministerie onderzoekt manipulatie tachografen

Het Openbaar Ministerie (OM) en de opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) doen onderzoek naar het op grote schaal hacken van rijtijd- en snelheidsmeters in vrachtwagens. In België loopt ook een onderzoek.De ILT heeft de afgelopen weken tientallen vrachtwagens geïnspecteerd op de aanwezigheid van gemanipuleerde soft- en hardware.

Bij het hacken van een tachograaf zou de tijdsregistratie geheel uitgeschakeld kunnen worden. Het OM vermoedt dat er in ons land tientallen vrachtwagens rondrijden met zo’n gemanipuleerde tachograaf. Inmiddels zijn in Nederland en België een viertal verdachten aangehouden, die afkomstig zijn uit Noord-Holand en Zeeland.

. Volgens het OM zijn de digitale tachografen zo ingebieus ingebwud dat ze nauwelijk te detecteren zijn. Ook zou er een bendes vanuit Polen opereren en samenwerken met installateurs in andere Europese landsn, die de gemanipuleerde tachograafkaarten tegen betling in vrachtwagebs inbouwen.

Tachograaf ter controle regelgeving

Vrachtwagens hebben tachografen ingebouwd zodat gecontroleerd kan worden of chauffeurs van transportbedrijven zich aan de regels houden. Door regels met betrekking tot rij- en rusttijden te omzeilen, proberen chauffeurs of transportbedrijven op een oneerlijke manier de concurrentie voorbij te streven. Dit veroorzaakt gevaarlijke verkeersituaties door oververmoeide chauffeurs die langer dan 4,5 uur doorrijden zonder pauze te nemen.

De manipulatie van tachografen om de regels omtrent rij- en rusttijden te omzeilen, is niet nieuw. De ILT merkt al een aantal jaren fraude rond de meters op. De toezichthouder meldde in februari al moeite te hebben met het controleren van deze steeds geavanceerdere vorm van fraude. 

Bronnen: NU en Nos