Open markt-bijeenkomst OSB Platform Reconditionering bevestigt andermaal behoefte aan overleg en uitwisseling kennis en ervaringen

De open marktbijeenkomst die het Platform Reconditionering van brancheorganisatie OSB afgelopen dinsdag (10 oktober jl.) in Soest organiseerde voor reinigings- en schoonmaakbedrijven die aan herstel na brand-, storm- en waterschade doen, bevestigde zowel in kwantitatieve als kwalitatieve zin dat er marktbreed behoefte is aan een de mogelijkheid tot overleg, uitwisseling van kennis en ervaring met en het ontmoeten van vak- en branchegenotencollega’s.

Op de bijeenkomst waren 25 directieleden en andere professionals van reconditioneringsbedrijven afgekomen, zowel van OSB als niet-OSB-leden om bij te praten over actuele en andere zaken die hen bezighouden, zoals marktontwikkelingen, opleidingen, de lobby en vertegenwoordiging naar andere brancheorganisaties (o.a. Verbond, NIVRE en Stichting Salvage), het facturatieproces en de  samenwerking bij grote calamiteiten, waarvoor inmiddels een eerste aanzet tot een draaiboek is gemaakt. Hierbij werd door de bestuursleden van het Platform  – Willem Brouwer (RGN Nivo Noord), Marlies van der Meulen (Polygon) en Rob Meershoek (Dolmans Calamiteiten Diensten) verteld over de voortgang over bovengenoemde zaken. Daarnaast verschafte OSB-beleidmedewerkster Ilse Mariën duidelijkheid over een aantal zaken met betrekking tot opleidingen en informeerde haar OSB-collega Alie Dijkstra de aanwezigen over actuele wet- en regelgeving, waaronder de Algemene Verordening Gegevensbescherming  (de nieuwe privacywet), de wet DBA en de CAO in het schoonmaak- en glazenwassersbedrijf

In een levendige en interactieve sfeer kwam aan het licht dat er bij de reconditioneringsbedrijven een aantal onduidelijkheden leven ten aanzien van het nieuwe toewijzingssysteem van de Stichting Salvage. Het Platformbestuur zegde toe de levende vragen binnenkort mee te zullen nemen in een gesprek met de Stichting Salvage. Verder kwam naar voren dat er bij enkele reconditioneringsbedrijven behoefte bleek te staan in het leren herkennen van asbest door de medewerkers. Ilse Mariën gaf aan dit verder te zullen inventariseren en te kijken of hiervoor in OSB-verband bijvoorbeeld een speciale opleiding is te geven.

Tijdens de open markt-bijeenkomst verzorgden daarnaast twee gastsprekers een presentatie. Hans de Jong van SGS Search sprak over asbest en wetgeving, waaronder de nieuwe asbestnorm per 1-3-2017 en het functioneren van de saneerder op de locatie, aansprakelijkheid, claimgedrag en herkenning. Vervolgens vertelde  Onno Sleurink in zijn hoedanigheid van voorzitter van het College van Deskundigen over het keurmerk Duurzaam Herstel. Daarbij belichtte hij onder meer het ontstaan, doel, ontwikkeling en toekomst van het keurmerk, alsmede het belang en toegevoegde waarde ervan voor betrokken partijen, waaronder verzekeraars en reconditioneringsbedrijven.