Ook in Nederland neemt aantal aanrijdingen met dieren toe

Het aantal aanrijdingen met dieren neemt toe. In 2014 noteerde het Verbond van Verzekeraars nog bijna 6.000 aanrijdingen, maar vorig jaar waren het er al tienduizend. Een aanrijding met een dier veroorzaakt gemiddeld 1.600 euro schade, meldt Nieuws.nl. Gisteren berichtte Risk & Business al dat in Duitsland het aantal wildongevallen in 2019 naar een recordhoogte was gestegen.

De meeste aanrijdingen gebeuren op de Veluwe en in het oosten van het land, waar veel wild in de bossen leeft. Vooral reeën, dassen en wilde zwijnen komen regelmatig voor de wielen van een auto terecht. In de afgelopen week noteerde de Stichting Wildaanrijdingen Nederland al meer dan vijftig botsingen. Maar het zijn er waarschijnlijk meer, omdat lang niet iedereen een wildaanrijding meldt, hoewel dat wettelijk wel verplicht is.

Wie een dier aanrijdt, is strafbaar als dat niet bij de politie wordt gemeld. De politie stuurt een jager of faunabeheerder naar de plek van het ongeluk. De vakman verlost het dier uit zijn lijden als dat nog nodig is en zorgt voor afvoer. Doodgereden wild mag dus niet voor eigen consumptie of verkoop meegenomen worden.

Volgens de Jagersvereniging en de Vereniging Het Ree zijn er opmerkelijk veel ongelukken rond de tijd dat de klok net is verzet. Omdat dit weekeinde de wintertijd ingaat, start de Jagersvereniging woensdag in vijf Veluwse gemeenten met een campagne om automobilisten te waarschuwen. De Jagersvereniging pleit er ook voor om de wettelijke regels rond wildaanrijdingen op te nemen in het theorie-examen van het CBR.

Duitsland

Duitse autoverzekeraars registreerden in 2019 ongeveer 295.000 wildongelukken,  meer dan ooit tevoren en 27.000 meer dan in het voorgaande jaar. Dat zijn gemiddeld 808 verzekerde auto’s per dag die in botsing kwamen met wilde dieren, maar het risico op een natuurongeval is ongelijk verdeeld over het jaar: het risico is vooral hoog in de maanden april en mei en van oktober tot december, zo blijkt uit cijfers van het Duitse Verbond van Verzekeraars GDV. Het gemiddelde schadebedrag steeg met 6% naar bijna 3.000 euro.

Klik hier voor het bericht van eerder deze week in Risk & Business: http://riskbusiness.kinsta.cloud/nieuws/claims/duitsland-aantal-verkeersongelukken-met-wild-bereikt-recordhoogte/