Onderzoek IIC: Driekwart inbraakpogingen in Noord-Brabant slaagt

Afgelopen jaar zijn inbrekers stevig te werk gegaan in Noord-Brabant: in totaal werd hier 4.268 keer ingebroken. In Eindhoven gebeurde dit verreweg het vaakst: 15,8% van alle Brabantse inbraken vond namelijk plaats in deze stad. Dit blijkt uit bureauonderzoek van het Inboedelverzekering Informatie Centrum (IIC), op basis van nationale politiecijfers. Een andere uitkomst is dat van alle 5.716 inbraakpogingen er bijna driekwart (74,7%) daadwerkelijk slaagden;  in 1.148 van de gevallen lukte het inbrekers niet om binnen te dringen en bleef het slechts bij een poging.  

Op landelijk niveau daalde vorig jaar het aantal inbraken ten opzichte van 2017 met 7,8%. In Noord-Brabant was deze afname echter niet zichtbaar. Het aantal succesvolle inbraken is met een minimale stijging van 0,9% namelijk nagenoeg gelijk gebleven.Wel waren er maandelijks grote schommelingen te zien. In Noord-Brabant werd er aantoonbaar minder ingebroken in de maanden april (-26,9%) en augustus (-24,9%). De grootste toename was daarentegen te zien in oktober (+38,3%).

Diefstalgevoelige plaatsen

In Noord-Brabant werd er vorig jaar overduidelijk het vaakst ingebroken in Eindhoven. In totaal vonden hier 899 inbraakpogingen plaats. Bij driekwart van deze pogingen (674) konden de inbrekers daadwerkelijk het gebouw binnendringen, terwijl dit bij de overige 255 gevallen mislukte. Wanneer het aantal inbraak-incidenten in Eindhoven wordt afgewogen tegen het inwoneraantal, blijkt dat ook de relatieve kans op inbraak hoog ligt in deze stad. De kans op inbraak is hier namelijk 73% hoger dan het provinciale gemiddelde.

Na Eindhoven werden de meeste succesvolle inbraken geregistreerd in Tilburg (392), gevolgd door Den Bosch (311), Helmond (257) en Roosendaal (213). Afgewogen tegen het aantal inwoners, ligt de kans op inbraak in Noord-Brabant met stipt het hoogst in de gemeente Cranendonck. In 2018 vonden hier 136% vaker inbraakpogingen plaats dan  in een gemiddelde Brabantse gemeente. Per inwoner vinden daarentegen de minste inbraakpogingen plaats in Etten-Leur. De relatieve kans op een inbraak ligt in deze gemeente namelijk 91% onder het provinciale gemiddelde. Opvallend is wel dat inbrekers vaak succesvol te werk zijn gegaan in Etten-Leur. In 88,5% van de gevallen lukte het hen om daadwerkelijk binnen te dringen.

In 2018 ging het inbrekers het beste af in de gemeente Alphen-Chaam. 92,3% van de inbrekers konden hier daadwerkelijk het huis binnendringen. In een gemiddelde Brabantse gemeente ligt deze succesratio op 74,7%. Ook in Eersel (90,5%) en Boekel (89,5%) hebben inbrekers vaak succes. Het minst succesvol zijn inbrekers daarentegen in de gemeenten Geertruidenberg (58,5%), Sint-Michielsgestel (58,2%) en Vught (59,3%).