Onderzoek BNR: Aangiftebereidheid ondernemers daalt bij fraude, diefstal en afpersing

Ondernemers die het slachtoffer zijn van fraude, afpersing of diefstal zijn steeds minder bereid om aangifte te doen. Dat blijkt uit een rondgang van BNR. In plaats van aangifte te doen, zetten ondernemers steeds vaker particuliere opsporingsbedrijven in.Ondernemersorganisatie VNO-NCW, Detailhandel Nederland en onderzoekers uit het veld bevestigen dat de aangiftebereidheid van bedrijven al jaren laag is en deze alleen maar verder afneemt. Het CBS kwam gisteren met cijfers waarbij het aantal registraties van vermogensdelicten daalde met 30%.Bedrijven gaan naar een particulier bedrijf omdat er geen tijd en mankracht is bij de politie, zegt Gerard Wuite van Wuite Recherche en Incasso.

 

Volgens de werkgevers van VNO-NCW wordt van zaken als afpersing, digitale fraude en ondermijning nauwelijks aangifte gedaan. Ook Detailhandel Nederland bevestigt dit beeld. Volgens de brancheorganisatie gaat de samenwerking met justitie beter met zaken als overvallen, maar bij kleinere zaken hebben ondernemers het gevoel dat aangifte geen zin heeft.

Hoogleraar Bob Hoogenboom van Nyenrode zegt dat steeds meer bedrijven zelf naar oplossingen zoeken in de private sector. Dit heeft te maken met het feit dat bedrijven bang zijn voor imagoschade. Ook houden ze op deze manier zelf de controle. Het aantal particuliere opsporingsbedrijven die zich bij de Kamer van Koophandel inschreven steeg de afgelopen vijf jaar van 249 naar 305, een stijging van meer dan 20%t.

Bron BNR