Onderzoek Berenschot: Ernst aanvaring stuw Grave te laat ingezien

 

De aanvaring van binnenvaartschip Maria Valentine op 29 december jl. tegen de stuw in Grave is te laat als crisis bestempeld. De melding is niet snel genoeg opgepakt en de betrokken hulpdiensten hebben te laat de ernst van de situatie ingezien. Bovendien is er niet goed samengewerkt tussen de betrokken drie veiligheidsregio’s, drie waterschappen en Rijkswaterstaat.  Dat zijn enkele conclusies van Berenschot in het onderzoeksrapport,  dat is  uitgevoerd in opdracht van Rijkswaterstaat, de betrokken veiligheidsregio’s en de waterschappen naar de afhandeling van de calamiteit bij Stuw Grave (de eerste 48-uur na de aanvaring).

De algemene conclusie luidt dat het incident heeft plaatsgevonden onder unieke en zeer moeilijke omstandigheden waarbij alle betrokkenen zich tot het uiterste hebben ingespannen voor een goede crisisbeheersing. De locatie en aard van het incident hebben de afhandeling ernstig bemoeilijkt. Daarnaast is de melding met beperkte urgentie behandeld en is door de betrokken partijen onvoldoende geanticipeerd op de interregionale effecten. Ook is de opschaling van de betrokken organisaties niet integraal afgestemd. Het ontbreken van een totaalbeeld en onvoldoende coördinatie op tactisch niveau bemoeilijkten adequate crisiscommunicatie.

Aanbevelingen

In het algemeen stellen de onderzoekers dat de regionale plannen beter moeten aansluiten op het Handboek Incidentbestrijding, met daarbij speciale aandacht voor melding en alarmering en crisiscommunicatie. Een van de aanbevelingen in het rapport voor Rijkswaterstaat is dat zij explicieter de consequenties voor crisisbeheersing moet beschouwen bij het uitbesteden van taken. Ook wordt de overweging meegegeven direct na een crisis een afspraak te beleggen met alle hoofdrolspelers voor het nabespreken van de crisis en het uitwisselen van de ervaringen. Tot slot adviseert Berenschot om de veiligheidsregio’s het principe van een coördinerend Regionaal Operationeel Team (ROT) en coördinerend operationeel leider uit te werken.

De betrokken partijen gaan de resultaten en aanbevelingen nader bestuderen. De komende tijd gaan zij gezamenlijk aan de slag met de conclusies uit het rapport. Er loopt nog een onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), dat zich  richt op de volledige calamiteit en op de wijze waarop is omgegaan met de gevolgen. Daarnaast doet het Openbaar Ministerie strafrechtelijk onderzoek naar de toedracht.

Het volledige rapport is hier te downloaden: https://staticresources.rijkswaterstaat.nl/binaries/Rapport-evaluatie-crisisbeheersing-stuw-Grave_tcm21-115343.pdf.