OBEG breidt consultancyteam uit naar tien specialisten

 

OBEG,  het bedrijf van Erik Overtoom dat sinds 2011 in binnen- en buitenland onafhankelijke brandonderzoeken verricht voor partijen binnen de verzekeringsbranche, breidt het consultancyteam verder uit van acht naar tien specialisten. De twee nieuwe deskundigen zijn  ir. Roel Ritsma (elektraspecialist, links) en Anne de Schiffart (specialist brandveiligheid en preventie).

“Wij denken hiermee  ten behoeve van onze opdrachtgevers ons dienstenpakket op het gebied van brandonderzoek en brandveiligheid verder te kunnen optimaliseren’, licht Erik Overtoom de uitbreiding toe. “Zo streven wij ernaar als OBEG steeds meer de uit het brandonderzoek verkregen kennis te vertalen naar preventie. Hiermee proberen we meer en meer onze klanten op basis van de bevindingen na een brandschade te adviseren aan de voorzijde.  Door de uitbreiding kunnen naast bouwkundige inspecties er nu ook elektrotechnische inspecties worden uitgevoerd, zowel preventief als na een brandschade.”

Elektra – en brandpreventiespecialist

Ir. Roel Ritsma (ERCD) is namens OBEG ondersteunend onderzoeker voor branden met elektrische installaties. Na zijn opleiding Elektrotechniek aan de TU Eindhoven heeft hij 19 jaar gewerkt voor een fabrikant van elektrisch schakelmaterieel als applicatie specialist, manager technologie en manager van het laboratorium. Daarnaast is hij  voorzitter van de Nederlandse normcommissie voor laagspanning schakelmaterieel en verdeelsystemen en heeft namens Nederland zitting gehad in verschillende internationale IEC werkgroepen. De afgelopen tien jaar 10 jaar heeft hij veel ervaring opgedaan met storing- en schade onderzoeken van elektrische installaties en is hij met regelmaat actief als docent of spreker in zijn vakgebied.

Anne de Schiffart (Ardes-advies) is namens OBEG werkzaam als adviseur brandveiligheid en preventie-specialist. Na de MTS-opleiding is hij jarenlang werkzaam geweest in de bouw en onderhoud van pleziervaartuigen en heeft hij door zijn 25 jaar ervaring als bevelvoerder / teamchef veel affiniteit met brandbestrijding. Na het volgen van studies is hij als adviseur en preventist gespecialiseerd op het gebied van brandveiligheidsvraagstukken en gespecialiseerd in het uitvoeren van inspecties van bouwkundige voorzieningen en installaties.

Overige specialismen

De kracht van OBEG zit volgens Erik Overtoom in de samenwerking met louter ervaren professionals in velerlei onderzoeksdisciplines. Van het landelijke netwerk binnen OBEG maken behalve de hierboven genoemde Roel Ritsma en Anne de Schiffart  onder meer deel uit de tactische onderzoekers van Bureau OVS (Jan Offerman) en Confid (Mirjam Kwantes, John Kemp en Gerard Schimmel). Voor complexe brandschades aan vracht- en personenauto’s wordt geregeld een beroep gedaan op de specifieke expertise van Marcel Zuidgeest (ZTA Expertise) en voor brandschades aan boord van schepen (pleziervaartuigen, zee- en binnenvaart) op de maritieme specialisten van BMT Surveys: Yrjo Migchelsen, Paddy Rynders en Teun Strijbosch, die overigens ook onderzoeken verrichten naar woning-, bedrijfs- en industriële branden. Verder wordt verdieping gezocht met de specialisten van Efectis (voorheen TNO) op het gebied van kennis over van brandonderzoek in binnen – en buitenland, zowel voor brandonderzoek zelf als voor het uitvoeren van allerlei testen.

 

“Dit netwerk  biedt opdrachtgevers een extra zekerheid voor enerzijds een onafhankelijk en kwalitatief hoogwaardig brandonderzoek door internationaal gecertificeerde onderzoekers als voor een businesspartner die garant staat voor continuïteit in de samenwerking”, benadrukt Erik Overtoom, die met zijn bedrijf momenteel zo’n 100 tot 120- toedrachtonderzoeken per jaar uitvoert, vooral voor verzekeraars, (contra)expertisebureaus, intermediair- en volmachtbedrijven, advocaten en verzekerde particulieren en bedrijven.  Voor meer informatie over OBEG en zijn werkzaamheden: www.obeg.nl