NVPC: Aantal vuurwerkslachtoffers met ernstig letsel terug op niveau van 2020

Plastisch chirurgen hebben rond de jaarwisseling 52 vuurwerkslachtoffers met ernstig letsel behandeld. Een aantal zeer ernstige aangezichtsletsels werden behandeld, maar ook ondergingen twee patiënten een volledige handamputatie. Ook werden 32 (soms gedeeltelijke) vingeramputaties uitgevoerd. Ook was er regelmatig sprake van botbreuken, oogletsels en brandwonden. Dit concludeert de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) naar aanleiding van de jaarlijkse inventarisatie onder de Nederlandse plastisch chirurgen. Net als voorgaande jaren was illegaal vuurwerk de grootste boosdoener (veel cobra 6 en nitraten), maar er waren ook 10 slachtoffers van legaal vuurwerk. 23 slachtoffers waren mannen onder de 18 jaar, het merendeel was onder de 30 jaar, waarvan het grootste deel zelf het vuurwerk afstak.

Plastisch chirurgen uit heel Nederland registreerden de ernstigste gevallen van vuurwerkletsel rond oud en nieuw op de Spoedeisende Hulp (SEH). In de ergste gevallen moesten vingers of handen geamputeerd worden. Ook was er vaak sprake van botbreuken (38), brandwonden (20) en andere verwondingen, onder andere in het aangezicht. Er waren 10 slachtoffers van legaal vuurwerk. Onder andere veroorzaakte een “onschuldig” sterretje een ernstige brandwond bij een heel jong kind. In totaal werden 52 patiënten behandeld. 15 slachtoffers vielen in de periode tussen 15 december en 31 december 18.00 uur.

Het jongste slachtoffer met brandwonden was slechts 2 jaar. Al eerder was in het nieuws dat een zeer jong patiëntje een oog en een hand verloor als gevolg van vuurwerk. Plastisch chirurg Annekatrien van de Kar, werkzaam in het OLVG in Amsterdam, stelt: “Elk slachtoffer is er een te veel. Kinderen zien de gevaren niet maar kampen voor de rest van hun leven met de gevolgen, zowel lichamelijk als psychisch”.

NVPC blijft pleiten voor strengere overheidsmaatregelen
Gezien de ernst van vuurwerkletsels blijft de NVPC pleiten voor ingrijpende maatregelen door de overheid. De NVPC ziet dat de gevolgen van vuurwerkletsel nog steeds worden onderschat, terwijl vuurwerkslachtoffers vaak moeten leven met blijvende arbeidsongeschiktheid en chronische pijn Annekatrien van de Kar stelt namens de NVPC dat de tijd rijp is voor de overheid om door te pakken: “Als het aan de NVPC ligt, verbiedt de overheid het consumentenvuurwerk en wordt alles uit de kast gehaald voor de aanpak van illegaal vuurwerk. De ernst van de letsels voor de individuele patiënt, maar ook de maatschappelijke gevolgen, wegen zwaarder dan de wens van sommige particulieren om zelf vuurwerk af te mogen blijven steken.”