NN en Interpolis melden nu al honderden schademeldingen door Poly; telefoon bij MainPlus roodgloeiend

  De storm Poly die woensdag over ons land raasde was de zwaarste zomerstorm ooit. In grote delen van het land  en met name in het westen en het noorden veroorzaakte de zware storm (windkracht 11 op hoogtepunt) veel schade aan gebouwen, bomen en auto’s. In Haarlem viel zelfs een dode te betreuren doordat een boom viel op de auto waarin zij zat. Nationale-Nederlanden en Interpolis hebben op de eerste dag al vele honderden schademeldingen van verzekerden ontvangen. Beide verzekeraars verwachten dat het aantal schadeclaims de volgende dagen verder zullen stijgen.


NN meldt: “Storm Poly zorgde gisteren voor een toenemend aantal schademeldingen van klanten van Nationale-Nederlanden en haar labels. Met name vanuit de provincies Noord-Holland, Flevoland en Friesland is en wordt er telefonisch en digitaal veelvuldig contact opgenomen voor het melden van schade. Toch is het eerste beeld, bijna 24 uur na het begin van de storm, dat de schade, zowel voor de particulier als de zakelijke markt, vooralsnog ‘meevalt’. Experts zijn sinds gisteren in het gebied aanwezig om de schade op te nemen en hebben eventuele noodvoorzieningen voor klanten getroffen. Het aantal schademeldingen per donderdag 6 juli 09.00 uur van Nationale-Nederlanden en labels zijn circa 600 particuliere schademeldingen en enkele tientallen zakelijke schadeclaims. Voor reparaties wordt duurzaam schadeherstel zoveel mogelijk toegepast.”  



Schademeldingen blijven oplopen bij Interpolis

Het aantal meldingen van schade door zomerstorm Poly blijft oplopen bij verzekeraar Interpolis. Het aantal meldingen van particulieren lag rond het einde van de middag op zo’n 500, aldus de verzekeraar. Twee derde van de meldingen komt uit Noord-Holland. Het aantal meldingen in Friesland loopt op.Eerder meldde Interpolis dat het veelal om schade aan woningen gaat.
“Ook uit Zuid-Holland en Gelderland kwamen enkele tientallen meldingen binnen”, zei de verzekeraar. “Het aantal schademeldingen van schade aan bedrijven en bij ondernemers in de agrarische sector lijkt vooralsnog mee te vallen. Dat betreft enkele tientallen”, zegt een woordvoerster van Interpolis. Sinds woensdagochtend heeft Interpolis een calamiteitenteam opgetuigd om klanten te helpen bij de afhandeling van schade. Indien nodig wordt dit team opgeschaald, meldt de verzekeraar.  

Verzekeraar a.s.r. meldde eerder ook al de eerste telefoontjes over schade te hebben binnengekregen. “A.s.r. neemt tot nu toe geen grote hoeveelheid schademeldingen waar door de weersomstandigheden”, zei een woordvoerster. “Het aantal inkomende oproepen door de storm is laag, een handvol, en er is nog geen sprake van grote schademeldingen.” De verzekeraar zei verder “goed voorbereid” te zijn op het aantal schademeldingen, onder meer met de bezetting aan de telefoon. Desgevraagd meldt Stichting Salvage dat het aantal meldingen wel wat meer is dan gemiddeld maar niet extreem. “Het was wel wat drukker en de activiteiten die we hadden waren impactvol, met name bomen op huizen”, meldt Edith Brink..

 Telefoon MainPlus staat roodgloeiend, veelal uit het ‘rode’ gebied  
In de komende dagen zullen er honderden meldingen van schades in en om huizen binnenkomen, verwacht MainPlus, dat het herstel van schades regisseert. De meldkamer van het bedrijf heeft een drievoudige bezetting. Inmiddels staat de telefoon roodgloeiend en groeit het aantal meldingen van gedupeerden steeds sneller. De telefoontjes komen vooral uit het westen, vanuit het gebied waarvoor het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) eerder vandaag code rood afgaf, meldde MainPlus woensdag.  

“Het karakter van de schades is tot dusver redelijk divers”, meldt Gerard van Engelenburg commercieel directeur bij MainPlus Schadeherstel. “We krijgen momenteel vooral meldingen van vochtschade door inregening, losgewaaide zinken dakgoten, afgewaaide zonnepanelen en omgewaaide bomen op huizen. De drukte bij ons is nu drie à vier keer zo groot als normaal.”  

Drukte na de storm

Die drukte neemt volgens Van Engelenburg naar verwachting toe in de komende dagen. “Tijdens de storm bellen er vooral mensen die in paniek zijn of acuut herstel nodig hebben. Als de storm gaat liggen gaan mensen doorgaans pas de schade opnemen en zien ze bijvoorbeeld dat er dakpannen scheef liggen of dat er een tak door het schuurraam is gegaan.”  
Voor wie wil weten wat hij meteen kan doen om (verdere) schade tegen te gaan, heeft Van Engelenburg enkele tips. “Als er hemelwater naar binnenkomt is het heel belangrijk om dat zo snel mogelijk weg te halen zodat er zo min mogelijk gevolgschade is. Probeer ook op te zoeken wat de bron is van de lekkage. Als je die niet vindt, neem dan contact op met je verzekeraar of een lekdetectiedienst.”  

Gevaarlijke situaties

Als het intussen mogelijk is om op een veilige manier het dak te inspecteren, is ook dat een belangrijk advies. “Check of de dakpannen nog goed liggen, of het bitumen van je dak en je dakgoot nog vastzitten en kijk ook of je zonnepanelen nog stevig bevestigd zitten. Controleer ook je tuin of er eventueel dingen zijn afgewaaid die voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen.”          .