NIVRE Register-Experts ervaren werking automatisch noodremsysteem tijdens carrousselbijeenkomst bij Politieacademie Lelystad

 

Hoe werkt een automatisch noodremsysteem als een tankwagen de bocht te scherp neemt of daarbij te hard rijdt? Enkele tientallen NIVRE Register-experts hebben dat gisteren (6 juni jl.) zelf kunnen ervaren tijdens een bijzondere PE-bijeenkomst, die op het terrein van de Politieacademie in Lelystad was georganiseerd door de branche Motorvoertuigen, specialisme ZM&T (Zwaar Materieel en Techniek). Gezeten in de cabine van een door Wilco van Es (Zeker & Vast Transport Support) bestuurde tankwagen met anti-kantelzijwielen reden zij twee korte rondjes over het oefenterrein en maakten zij twee ingrepen mee van het automatische noodremsysteem mee en konden zij na afloop het effect bekijken aan banden en ‘strepen’ op het asfalt. Ook de geur van het geschroeide rubber van de banden was goed waar te nemen.

De live-demonstratie vormde onderdeel van een carroussel-bijeenkomst, waarbij de NIVRE Register-Experts in groepen in totaal vijf sessies meemaakten. Zo werden zij door  Henk Klock (Wabco) geïnformeerd over oplegger rem- en veiligheidssystemen, waaronder de verplichte Roll Stability Support (RSS) voor nieuwe opleggers. Koen van Erp vertelde het een en ander over Euro 6/OBD Regelgeving, Bert van de Ridder (MAN) over actieve veiligheidssystemen op trucks, terwijl Gerard van den Broek (ITAS) liet zien welke relevante informatie allemaal boven water gehaald kan worden bij het uitlezen en analyseren van de tachograaf.